ТЕЦ Марица-Изток 2 приключи годината с печалба от 30 млн. лева

513
ТЕЦ Марица-Изток 2 приключи годината с печалба от 30 млн. лева

ТЕЦ Марица-Изток 2 ще приключи годината с около 30 милиона лева печалба и над 400 милиона лева оборот. Това обяви днес изпълнителният директор на централата инж. Тодор Михайлов на пресконференция в централата.

Брутният годишен план на електроцентралата от 6 милиона 805 хиляди мегаватчаса произведена електроенергия беше изпълнен още в 08.00 ч. на 30 ноември.

ТЕЦ Марица-Изток 2 поддържа мощност от близо 1180 мегавата при работа на 6 генериращи мощности заради спрените за рехабилитация блокове 3 и 4. Реконструираният блок 3 ще заработи на 1 декември 2008 година, а бл. 4 - на 1 април 2009 година. След рехабилитацията на всеки един енергоблок от централата ще се спечелят още по 40 мегавата инсталирана мощност, посочи инж. Тодор Михайлов.

Той прогнозира закъснение и при реализирането на проекта за изграждане на сероочистващи инсталации към блокове 5 и 6. Заради прекомерно високите цени, предложени от тримата кандидати за изпълнител по проекта, ще бъде обявена нова открита процедура, което ще отнеме приблизително 3 месеца, обяви изпълнителният директор на електроцентралата.

”Ако се бяхме съгласили с тези оферти, щеше да се наложи да искаме от проф. Константин Шушулов увеличение на цената на произвежданата от нас електроенергия”, заяви инж. Михайлов. Той уточни също, че няма да има такова увеличение във връзка със санкциите, които ще бъдат наложени на електроцентралата заради закъснението на проекта за изграждане на сероочистващи инсталации. Финансовите санкции ще бъдат за сметка на печалбата на електроцентралата.

Цената на произвежданата от ТЕЦ Марица-Изток 2 електроенергия може да нарасне само в случай, че бъде увеличена стойността на горивото и материалите, с които работи централата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg