ТЕЦ Варна осигури общо 638 000 Мwh електроенергия през първите три месеца

547
ТЕЦ Варна осигури общо 638 000 Мwh електроенергия през първите три месеца

ТЕЦ Варна осигури за енергийната система на България общо 638 000 Мwh електроенергия през първите три месеца на 2008 г., което е със 131 000 Мwh повече, в сравнение със същия период на миналата година.

За 2008 г. ТЕЦ Варна планира да произведе 4.8 млн. Мwh електрическа енергия. Този план, в пълния му обем, най-вероятно няма да бъде изпълнен с оглед на неблагоприятните условия на работа, които определя регулаторът.

ТЕЦ Варна има шест блока с обща инсталирана мощност от 1260 Мw, като три от тях са предназначени за студен резерв и се активират в случай на недостиг на електроенергия в енергийната система на България.

Електроцентралата е в добро техническо състояние. Вече са нормализирани и доставките на въглища. В настоящия момент електроцентралата разполага с около 400 хил. тона въглища и е подготвена за работа на пълна мощност. Въпреки това работи на технологичния минимум – 1 блок, за да бъдат намалени загубите от продажбата на електрическа енергия, настъпили в резултат на цената, определена от регулатора към 01.07.2007 г., която не покрива производствените разходи.

„До този момент не сме получили отговор на молбата ни за корекция на регулираната цена за вътрешния пазар, подадена в ДКЕВР на 18.12.2007 г. Молбата беше подадена с оглед на увеличените цени на суровините на световния пазар и съответното повишение на цените на въглищата, внасяни от Украйна, Русия и Виетнам. Досега загубите достигнаха 20 лв. за всеки Мw, продаден на вътрешния пазар. Стремим се да компенсираме частично загубите си чрез износ в размер на 60 Мw”, съобщи Ян Вавера, председател на борда на директорите на електроцентралата.

Ръководството на ТЕЦ Варна започна разработването на проект за изграждане на нов парогазов блок с мощност 880 Мw. Вече е подадено заявление за присъединяване на блока към електроенергийната система на страната и се водят преговори за осигуряване на дългосрочни доставки на газ.

Според предварителните прогнози, размерът на инвестицията ще бъде около 800 евро/Kw, а въвеждането на блока в експлоатация се очаква през 2013 г. Паралелната работа на новия парогазов блок и действащите в момента блокове на ТЕЦ Варна ще зависи от окончателното решение относно рехабилитацията на тези блокове и от определените квоти за CO2 за период 2008 – 2012 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg