ТЕЦ Варна произведе по-малко ток за шестмесечието, поради ниската цена

334
ТЕЦ Варна произведе по-малко ток за шестмесечието, поради ниската цена

За първите шест месеца на 2007 г. ТЕЦ “Варна” произведе за енергийната система на България общо 989 668 МВтч електроенергия - с 45.7% по-малко от предварителния план. Производството отбеляза спад от 381 736 МВтч (27.8%) и в сравнение със същия период на миналата година.

Причината за тези резултати е икономическа – действащата в момента цена на електрическата енергия покрива само около 91% от производствените разходи и принуждава ръководството на централата да поддържа минимално натоварване на мощностите през целия период, с цел да ограничи загубите.

Само за първото полугодие на 2007 г. производството на електроенергия е довело до 4.072 млн. лева загуба за дружеството. За сравнение, през периода януари-юни 2006 г. за същата дейност е отчетена печалба от 519 хиляди лева.

В момента централата има на склад 450 хил. тона въглища, които са достатъчни за осигуряването на производството през следващите 3 месеца. Договорени са и бъдещи доставки, които ще гарантират работата на мощностите до май 2008 г.

Предвид доброто техническо състояние на блоковете, предварителните разчети бяха през 2007 г. ТЕЦ „Варна” да произведе 4 млн. МВтч електроенергия. Това производство щеше да превиши с 34% резултата от 2006 г. и да бъде най-високото от 1991 г. досега.

Поради факта че регулаторните цени на електроенегията не покриват разходите за поскъпналото гориво, дружеството беше принудено да ревизира първоначалната си производствена програма с цел да минимизира загубите. В момента прогнозите са производството за годината да бъде между 12% и 20% по-ниско от предварителните разчети.

Дори и след последната актуализация на цените, влязла в сила от 1 юли 2007 г., “ТЕЦ Варна” ЕАД продължава да произвежда електроенергия на загуба. При предложена цена от 56.70 лв/МВтч, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди цена от 54.43 лв/МВтч – с 2.27 лв/МВтч (4%) по-малко от заявените разходи.

Освен това, регулаторът отказа да утвърди поисканото от дружеството увеличение на цената за разполагаемост от 7.94 лв/МВтч на 8.48 лв/МВтч. По този начин допълнително (с 3 месеца) се забавя възвръщаемостта на инвестициите и компенсирането на инфлацията от 2006 г.

Ръководството на “ТЕЦ Варна” ЕАД ще продължи да обсъжда проблемите с ДКЕВР и Националната електрическа компания (НЕК) и се надява, че в скоро време ще бъде намерено решение, което ще позволи на електроцентралата да работи в нормални условия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg