ТЕЦ Варна работи с минимално натоварване заради ниската цена на електроенергията

278
ТЕЦ Варна работи с минимално натоварване заради ниската цена на електроенергията

През първите пет месеца на 2007 г. ТЕЦ Варна осигури общо 766 786 МВтч електроенергия за енергийната система на страната. Отчетеното производство е с 47.77% по-малко от планираното за периода (1 605 000 МВтч) и с 64.4% по-малко от това за първото петмесечие на 2006 г.

Спадът се дължи основно на факта, че действащата в момента регулаторна цена на електроенергията, произвеждана от централата, не покрива производствените разходи. При тези обстоятелства ТЕЦ Варна е принудена да поддържа минимално натоварване на мощностите си и през последните пет месеца работи само с един блок. От началото на годината до края на май дружеството е натрупало загуби от около 3 млн. лева.

Същевременно, към настоящия момент доставките на въглища са нормализирани,
ТЕЦ Варна е в добро техническо състояние и има възможност да работи на пълна мощност. Очаква се плановите ремонти тази година да приключат до началото на август, с месец по-рано от 2006 г. Наличните в момента въглища на склад са достатъчни за осигуряването на производството на централата през следващите три месеца. Вече са договорени и доставки на въглища, които ще гарантират производството за периода до април 2008 г., включващ и зимния сезон 2007/2008 г.

За да може да се увеличи натоварването на мощностите и съответно производството, в началото на май 2007 г. ТЕЦ Варна внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране искане за увеличение на цените на електроенергията. Дружеството предложи за утвърждаване нова изкупна цена на електрическата енергия от 56.70 лв/МВтч и нова цена за разполагаемост от 8.48 лв/МВтч. Действащите в момента цени са 50.24 лв/МВтч за електроенергията, произведена от ТЕЦ Варна, и съответно 7.94 лв/МВтч за разполагаемост.

Ограничаването на производството с цел минимизиране на загубите на централата наложи да се ревизира производствената прогноза за тази година. В началото на февруари 2007 г. ТЕЦ Варна планираше да произведе 4 млн. МВтч електроенергия до края на годината – с 34% повече от 2006 г., когато електроцентралата осигури рекордното за последните 13 години количество от 2.980 млн. МВтч електроенергия. Към момента ревизираните очаквания за
2007 г. са, че производство ще бъде същото, както през миналата година.

Въпреки че в момента електроцентралата е принудена да натоварва минимално мощностите си, тя може да реализира значително по-голямо производство - до 7 млн. МВтч електрическа енергия годишно. За целта, обаче, ТЕЦ Варна трябва да получи достатъчно квоти по Националния план за разпределение на квоти за вредни емисии за 2008-2012 г., изготвен от Министерството на околната среда и водите.

В тази връзка централата е предложила мерки за бързо намаляване на вредните емисии, за да получи одобрение за квоти, които да й позволят да произвежда около 7 млн. МВтч. В момента това предложение се обсъжда с Министерството на околната среда и водите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg