Токът поскъпва с 2%, а парното с над 7% от днес

1210
Токът поскъпва с 2%, а парното с над 7% от днес

От днес средното увеличение на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар ще бъде с 2.03%, стана ясно след закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
За абонатите на ЧЕЗ цената на електрическата енергия ще се повиши с 1.75%, за EVN - с 1.82% , а за Енерго-про - с 2.78%, съобщи предесдателят на КЕВР доц. Иван Иванов. И трите електроразпределителни дружества настояваха за поскъпване на електроенергията от 1 юли, но исканията им бяха за повишение на цената с между 5% и 16%.   
 
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди и новите цени на топлинната енергия, които влизат в сила от днес. Средното повишение за страната ще е със 7,33 на сто. За „Топлофикация – София“ поскъпването е със 7.46%, за „ЕВН България Топлофикация“–Пловдив - с 0.94%, и за „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – с 4.89%. 
 
От 1 юли с 10.8% поскъпва и природният газ, което е и основната причина за по-високите цени на тока и парното. Новите цени на синьото гориво бяха утвърдени на вчерашното заседание на КЕВР. "Булгаргаз" ще продава енергоносителя на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа за 400.95 лв./1000 куб. м. или 37.79 лв./MWh (без акциз и ДДС). Това е с 10,81 % повече от досегашната цена за второто тримесечие на 2018 г. 
 
Комисията не се съобрази с исканото  от „Булгаргаз“  увеличение от 18.05 %, след като анализът в доклада на работната група показа, че е обосновано да бъде направена отрицателна корекция в размер на 13 млн. лв. надвзет приход от страна на "Булгаргаз" ЕАД през 2017 г. Коригиран е и заложеният от газовото дружество параметър за калоричност на природния газ през третото тримесечие. 
 
По повод коментарите, че увеличаването на цената на топлинната енергия е прекалено високо, доц. Иванов поясни, че КЕВР не може да определи цената на природния газ, който е вносна енергийна суровина. "Ако доставчикът намали цената на природния газ, КЕВР незабавно ще отрази това намаление и в цените на топлинната енергия", заяви той.   
 
"Регулаторът използва всяка възможност на закона и нормативните актове, за да приема решения в полза на гражданите и бизнеса на България", каза още Иванов. Той поясни, че откакто работи този състав на КЕВР, се стреми цената електрическата енергия да бъде минимално увеличена, но в същото време беше категоричен, че не трябва да се допуска да се стигне до тежко финансово положение на енергийните дружества. 
 
Доц. Иванов даде пример с НЕК, която, от положение на загуба преди, в момента е с позитивен баланс. Председателят на КЕВР уточни, че цените се определят на няколко принципа, като един от най.важните е да бъдат устойчиви в дългосрочен план.
 
Успоредно със закритото заседание пред сградата на енергийния регулатор беше организиран и протест срещу поскъпването на газа, парното и тока.
 
Заради по-скъпия газ се очаква скок в цените на хранителните продукти, както и в други индустрии, тъй като много производители работят на газ. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Българин
# 0
12:07 | 1 July 2018
Честито, българи. Да ни е честито успешното и незаменимо управление на ГРОБ. Терминал 2.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg