Токът ще поскъпне от 2013 г.?

708
Токът ще поскъпне от 2013 г.?

От 2013 г. с влизане в сила на договора на ЕС за третия период от 2013 до 2020 г. и закупуването на емисии парникови газове ще се увеличат значително разходите за производство на ток, прогнозира пред журналисти заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

България е част от осемте страни-членки на ЕС, които са постигнали споразумение за удължаване срока на закупуване на вредните парникови емисии. Според подписаното споразумение обаче до 30 юни 2011 г. България трябва да представи план за инвестиции на стойност, равна на стойността на безплатно разпределените квоти парникови газове, тоест България ще трябва да инвестира точно толкова средства в модернизиране и въвеждане на очистващи инсталации в производствата си, колкото би дала за закупуване на същото количество квоти.

Графикът, постигнат за България, е през 2013 г. 70 процента от квотите парникови газове да получат безплатна заверка, а останалите 30 процента да се закупят, а през всяка следваща година до 2020 г. безплатните квоти се намаляват с по 10 процента и се увеличават с по 10 на сто платените квоти, обясни Терзийски. При всички случаи предприятията ще увеличат себестойността на електроенергията, която произвеждат със стойността на една квота парников газ за всеки мегаватчас произведена енергия, заяви експертът.

Общо 53 процента от електропроизводството в страната е от въглищни централи , а те имат най-висок коефициент на излъчване на парникови газове, каза Терзийски. В момента миксът на произвежданата в България електроенергия, изкупувана от НЕК, е на стойност 90 лв. на мегаватчас, а над 50 процента от този микс ще бъде утежнен с около 30 лв. на мегаватчас или крайната цена на енергийния микс ще се увеличи с около 15 лв. , ако цената на квотите остане същата, каквато е сега - 15 евро на тон, пресметна Терзийски.

Според Евростат средната цена на електроенергията във всички страни членки на ЕС е в рамките на 17 евроцента на киловатчас или 34 стотинки, а в България е 14,5 стотинки, посочи Терзийски. Той прогнозира, че у нас цената на електроенергията ще се увеличава, за да бъдат изпълнени всички критерии на ЕС за инвестиции в екология и безопасни условия на труд.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg