Томас Хигинс: За „ангелите“ инвеститори печалбата не е всичко

1909
Томас Хигинс: За „ангелите“ инвеститори печалбата не е всичко

"За „ангелите“ инвеститори печалбата от дадено начинание не е най-важното.“ Това каза Томас Хигинс, управляващ съдружник в Balkan Accession Fund, на провеждащата се днес втора регионална конференция на CEED „Намерете капитала, който ви е необходим, за да продължите напред“.

Томас Хигинс е банкер и идва в България по линия на американската програма USAID преди много години. Желанието му е да приложи познанията си в развиващи се страни.

С Деян Василев, изпълнителен директор на интернет портала „Моите пари“, се познава отдавна. Постепенно познанството им поражда взаимно доверие - необходимо условие за съвместно бизнес начинание.

И така се стига до момента, когато Хигинс се оказва „ангелът“, който помага на Василев чрез финансиране дейността и развитието на портала. Освен в България, „Моите пари“ е позната марка в Румъния и Турция, спомена Василев.

Но как може да се стигне до привличане на нов съдружник в личния ви бизнес? „Бизнес проектът трябва да те спечели. Всичко започва с него,“ уточни Хигинс. „Той ми подсказва до колко предприемачът се отнася сериозно към идеята и развитието на бизнеса си. Ако той ме спечели, едва тогава може да пристъпим към работата по същество“. Деян Василев допълни, че между предприемача и „ангела“ инвеститор трябва да протече химия.

„Предприемачът трябва да го убеди, че ще управлява получените пари така, сякаш са негови лични. В противен случай нямате шанс да привлечете вниманието на „ангела“, смята Василев. Според него подобни взаимоотношения в България досега не са били на дневен ред, но занапред това ще се промени.

Веднъж спечелили доверието на „ангела“ инвеститор, зараждащите се взаимоотношения между него и предприемача коренно се различават от „студените корпоративни отношения“.

„Чувствам се късметлия, защото освен получени средства, аз привлякох истински наставници,“ каза Василев. „Това е повече от факта да получиш само пари. Том участва активно в развитието на бизнеса, той е визионер, понякога има налудничави идеи, изпреварили времето си. Той ни вярва и се намесва в точния момент, с точния съвет“, допълни още той.

Разликата между рисковия инвеститор и „ангела“ инвеститор се състои в мнението за печалбата. За втория тип инвеститори тя не е всичко. Водещата сила, според Хигинс, е приносът за развитие на една добра идея.

На въпроса какво ще е бъдещето на „Моите пари“ - продажба на стратегически инвеститор или първично публично предлагане, Хигинс обяви, че досега са имали много възможности за продажба на част от компанията. „Но преценихме, че е прекалено рано да се откажем от предизвикателството да постигнем нови успехи.“ Според него IPO-то е също привлекателна алтернатива, но и за нея моментът не е узрял.

„Имам личен план за развитие, всеки е добре да има дългосрочен план за развитие, а именно да повишим още стойността на компанията,“ конкретизира той.

„Би било скучно да продадем една компания с потенциал за растеж през следващите пет години,“ обобщи Василев.

Книгата на Джон Мей и Кал Симънс "Всеки бизнес се нуждае от един "ангел" завършва с пет съвета а именно: бъдете търпеливи при изпълнение на своята стратегия за освобождаването на партньорството и помнете, че "ангелите" обикновено очакват по-продължително сътрудничество от рисковите инвеститори, не се опитвайте да правите икономии за сметка на качествени правни и счетоводни съвети около оформянето на съвместната компания, придайте на компанията спретнат вид, преди да тръгнете да й търсите купувач, никога не изгаряйте мостовете след себе си и никога не крийте намеренията си за прекратяване на партньорството.

На снимката: Деян Василев, изп. директор на "Моите пари" (сн. credit.blog.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg