Топ хирург, който лекува диабет с операция, гостува в София

523
Топ хирург, който лекува диабет с операция, гостува в София

© Pixabay.com

Иновативен хирургичен метод, който се практикува само от няколко хирурзи по света, помага на пациенти с диабет тип 2 да преборят болестта. В 95% от случаите се постига ремисия и се спира приемът на инсулин, посочва д-р Турул Демирел, който прилага новия метод в Турция От него вече са се възползвали стотици пациенти, сред които и няколко от България. На 23 февруари доц. Демирел ще консултира безплатно в София пациенти, които се интересуват от иновативното лечение. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Над 500 000 души в България страдат от диабет, а около 90% от тях са с диабет тип 2. Обичайното лечение при тази диагноза включва правилен хранителен и двигателен режим, лекарства за диабет и инсулин. При около 15-20% от засегнатите обаче не се постига очакваният контрол на кръвната захар с класическия лечебен протокол. Недобрият контрол на диабета води до прогресивни увреждания в органите на човешкото тяло и е честа причина за бъбречна недостатъчност, ампутации на крайници, инфаркт и инсулт.

Доскоро Е. М. от Пловдив е била една от тях – дългогодишна диабетичка, с кръвна захар достигаща до 17 ммол/л, въпреки приеманите медикаменти и ограничителния режим. Миналата година благодарение на „Медикъл Караджъ“ научила за д-р Демирел и в края на октомври е оперирана при него в Турция. В момента кръвната й захар варира в диапазона 4,8 – 5,5, при това без всякакви медикаменти, а за няколко месеца от операцията досега е свалила и 50 кг от теглото си. Твърди, че решението да се подложи на операцията е едно от най-правилните в живота й.

Операцията при диабет тип 2 е подходяща за пациенти на възраст между 18 и 70 години, при които заболяването е диагностицирано преди повече от 2 години и които не успяват да контролират добре нивото на кръвна захар със стандартното лечение, обяснява д-р Турул Демирел. Тя не се прилага при хора с диабет тип 1 и такива, които успешно контролират болестта с медикаментозно лечение.

Видът на операцията се избира според конкретния случай, но най-новият метод, прилаган конкретно при диабет тип 2, се нарича „илеална интерпозиция“ и към момена се прилага в няколко държави по света - Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция. Представлява „изместване“ на червата, при което по много по-мощен начин в сравнение с всички лекарства и инсулин се премахват щетите върху бета-клетките, които стоят в основата на захарния диабет. Операцията е лапороскопска и се извършва през 6 малки отвора, без разрез на корема. 85% от пациентите се изписват от болницата напълно независими от инсулина. При 10% от тях медикаментозното лечение се намалява и спира в рамките на няколко месеца. При 5% от оперираните се намалява употребата на инсулин и се постига по-добър контрол на кръвната захар.

Пациентите, които се интересуват от новия метод, имат възможност да проведат безплатна консултация с д-р Турул Демирел в София. От безплатните консултации могат да се възползват и пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, които не успяват да се справят с проблема.

Необходимо е предварително записване на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg