Топлинните счетоводители не очакват големи промени в сметките тази година

416
Топлинните счетоводители не очакват големи промени в сметките тази година

Няма промяна в наредбата за топлофикацията и от това следва, че ползвателите няма да бъдат изненадани както миналата година от неочаквано по-високи сметки, това съобщиха от Асоциацията на дружествата за топлинните счетоводители, предаде БГНЕС.

Смяната на методиката за изчисляване на сградната инсталация, която рязко понижи миналогодишните изравнителни сметки, тази година няма да е фактор за крайните цифри в отчетите и всичко ще зависи от индивидуалното потребление, посочиха топлинните счетоводители. От началото на май започва отчитането на уредите и от 1 юли се очаква клиентите на „Топлофикация“ да започнат да получават изравнителните сметки, каза Тодор Кузманов, председател на асоциацията.

Най-важното, според него, е гражданите да осигурят достъп до уредите на една от двете посочени дати, за да могат да бъдат изготвени реални сметки за сградите. Всеки, който не осигури достъп, получава във фактурата си сметка за "пълна мощност", но не по-малко важно е тези граждани да осъзнаят, че са некоректни към своите съседи, посочи Кузманов.
В 30-дневен срок недоволните от своите сметки могат да правят рекламация, а още два месеца имат и хората, които са били, например, в чужбина по време на отчитането. Когато се прави корекция за едно жилище обаче, това засяга всички останали в сградата, защото все пак става дума за дялово разпределение. Хората се объркват коя е реалната сума, която трябва да заплатят, когато започнат да получават преизчислени сметки въз основа на рекламации на техни съседи, обясни експертът.

Отоплителните тела с пломби се третират като работещи, напомниха още топлинните счетоводители. Според данните от миналата година пломбираните радиатори са не повече от 5 %, каза Ася Ангелова, член на управителния съвет на асоциацията. Практиката показва, че в много случаи тези уреди продължават да работят въпреки пломбите, коментира Ангелова.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...