Топлофикация и фирмите за счетоводство договориха пакет за услуги с еднаква цена

446
Основен пакет за услуги с еднаква цена е договорен от "Топлофикация - София" с всички фирми за дялово разпределение, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски, цитиран от БТА.

За този отоплителен сезон абонатите на дружеството ще плащат за годишно обслужване и отчет на уред за дялово разпределение по 4.08 лева с ДДС. Същата ще бъде цената за отчитане на водомер за топла вода, а за обслужването на партида - 2.04 лева с ДДС.

Обслужването и отчитането на апартаментните топломери ще струва 6.00 лева годишно с включен ДДС. Всички услуги извън "минималния пакет" за обслужване ще се плащат по определена тарифа за всяка отделна фирма за дялово разпределение.

Собствениците на имоти, които са били топлофицирани, но са със спряно парното и топла вода, също ще плащат такса за годишно обслужване на партида. Разликата между досегашната ситуация и тази, която е договорена за настоящият отоплителен сезон, е в това, че сумите от таксите, включени в "минималния пакет", ще постъпват в "Топлофикация", а не директно във фирмите за дялово разпределение, каза Милевски.

Фирмите ще продължат да получават около пет милиона лева за тази дейност, както досега, допълни Милевски.Според асоциацията на фирмите за дялово разпределение, повечето от абонатите искат да останат на годишни изравнителни сметки, а съвсем малък е делът на онези, които искат да бъдат отчитани всеки месец.

Ако някой от абонатите желае да бъде отчитан всеки месец, трябва всички останали от етажната собственост да са съгласни да бъдат отчитани така и да плащат такса, извън "минималния пакет", за да се осъществи реално отчитането, каза председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Тодор Кузманов.

Досегашните договори на "Топлофикация - София" и фирмите за дялово разпределение са прекратени и действат нови, посочи Петър Милевски. Няма нужда абонатите на дружеството да сключват нови договори с фирмите за дялово разпределение, освен ако членовете на етажната собственост не решат да сменят фирмата за дялово разпределение, добави той.

"Топлофикация" и фирми за дялово разпределение работят по въпроса с полските топломери, с които са били снабдени досегашните абонати на нерегистрираната фирма "Електрон комерс".

Очаква се в най-кратък срок да се постигне споразумение с полския производител на топломерите, който да сертифицира българска фирма и по този начин да не се налага абонатите да сменят измервателните си уреди.

Фирмите за дялово разпределение са подписали нови договори с "Топлофикация", в които са включени и редица санкции за недобросъвестна работа, каза директорът на дирекция в топлофикационното дружество Стефан Дочев. Фирмите са внесли банкова гаранция при сключването на договорите им с "Топлофикация", уточни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg