"Топлофикация-София" да бъде приватизирана до есента на 2009 г., иска МИЕ

396

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изрази надежда приватизацията на "Топлофикация-София" да стане до есента на следващата година в интерес на софиянци, съобщи БТА.

Позицията на Министерството на икономиката и енергетиката е дружеството да бъде приватизирано като цяло, а не на парчета, които след това няма да могат да работят. Това каза министърът на пресконференция след заседанието на Съвета за икономически растеж, помолен да коментира информация от Столична община, че държавата вероятно ще се оттегли от приватизацията на дружеството.

Ако общината иска да приватизира дружеството като цяло, ще вървим заедно, каза министърът. В противен случай Петър Димитров посочи, че има механизми да се приватизира това, което държавата притежава - около 42 на сто от собствеността на дружеството и задълженията към "Булгаргаз" от над 150 милиона лева. Мисля, че това е неразумна мярка и тя не би трябвало да се прилага, допълни Петър Димитров.

Министърът декларира готовността на ведомството да работи с общината. Той информира, че е подчертал пред ръководството на Столична община, че министерството няма претенции Агенцията за приватизация да е водеща в сделката, може да бъде и общинската агенция за приватизация. Разбрахме се да има съвместна работна група, в която може да доминира общинската агенция, допълни министърът.

Единственият принос на Министерството на икономиката и енергетиката към дефицита на текущата сметка е свързан със спирането на износа на ток до 31 януари, каза министърът в отговор на въпрос. С това влошаваме състоянието по текущата сметка, но пък е светло и топло, допълни Петър Димитров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg