Топлофикация София иска 15% поскъпване на парното и топлата вода от юли

584
Топлофикация София иска 15% поскъпване на парното и топлата вода от юли

© Pixabay

"Топлофикация София" е поискала парното и топлата вода да поскъпнат с 15 процента от юли, а токът, произведен от нея по комбиниран начин - с 32 на сто.

Това става ясно от публикуваните на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикациите.

Исканото увеличение при останалите дружества е между 5 и 71 процента за топлоенергията.


До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в енергийния регулатор своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток.

С писмо столичната топлофикация тогава е поискала от комисията отлагане с няколко дни, а поисканите от нея цени стават ясни сега, след публикуването им от регулатора, и предвиждат 15-процентен скок на парното и топлата вода.

Над 92% от българите живеят в собствен дом, 48% - без компютър и автомобилПрез 2020 г. в собствено жилище живеят 92.2% от домакинствата, а 4.1% ползват жилище, без да плащат наем

Втората по големина топлофикация - пловдивската, още в края на март обяви, че ще поиска да продава топлоенергията си с 23 на сто по-скъпо.

За най-голям скок настояват топлофикациите във Велико Търново - със 71 на сто и в Перник - с 61 процента. От дружеството във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да е с 41 на сто, в Бургас - с една трета, а в Плевен - с 16 процента.

Най-малко поскъпване са поискали варненската топлофикация - със 7 на сто, и сливенското дружество - 5 процента.

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40 процента, посочва БНР.

Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през месец юни, но досегашната практика сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая Комисията за енергийно и водно регулиране постановява.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg