Топлофикация София събира по 1 млн. лв. дневно

453
Топлофикация София събира по 1 млн. лв. дневно

Столичната „Топлофикация“ събира по 1 млн. лв. дневно. Това каза на пресконфернция днес председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Според него обаче дружеството има да събира близо 300 млн. лв. За да бъде купено предприятието, някой трябва да прати 500 млн. лв., които обаче общината няма.

Местният парламент е направил запитване до Сметната палата дали общината може да даде заем на „Топлофикация“. Палатата обаче все още не се отговорила. Иванов обясни, че дори Сметната палата да не разреши такъв заем, при нужда общината ще го даде, дори и с риска да поеме всички последици върху себе си.

Припомняме, че на днешното заседание на Столичния общински съвет бяха обсъдени варианти за промяна на собствеността на "Топлофикация". Общинският съвет се обедини около становището, че най-подходящ купувач за общинския дял на дружеството е държавата, която има законодателна сила да контролира цените на газа. Друг обсъждан вариант е общината да откупи част от акциите на държавата, за да се влеят свежи пари в дружеството, с които да се погасят задълженията му към Булгаргаз.

Дружеството няма да може да започне отоплителния сезон, ако остане сегашното ограничение от 35 на сто при подаването на газ, тъй като тези количества не са достатъчни за производството на топлинна енергия. Това каза заместник-изпълнителният директор на софийската топлофикация Стоян Цветанов.

Днес н Министерския съвет е внесено предложението на енергийния регулатор за промяна в наредбата за топлоснабдяването, която ще премахне ограничението парното и топлата вода да поскъпват един път годишно. След промяната се очаква парното да поскъпне с 12% от 1 ноември. Последният скок на цената беше през юли - с около 13%.

"Топлофикация"-София е сред трите най-големи енергийни комплекса в страната. 63 на сто от топлофицираните българи са нейни клиенти. Дружеството осигурява топлоснабдяване на 404 754 домакинства, стопански потребители и бюджетни организации.


Източници:БГНЕС, БНР, БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg