Товарният и пътническият транспорт отчитат ръст през първото тримесечие

361
Товарният и пътническият транспорт отчитат ръст през първото тримесечие

© Pixabay.com

През първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава ръст както на превозените товари от товарния транспорт (с 8.8%), така и на извършената работа (с 5.7%), сочат предварителни сезонно изгладени даннина Националния статистически институт (НСИ).

Превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с 4.8%. В същото време при извършената работа е регистрирано понижение от 4.6%.

Годишни изменения


По предварителни данни през първото тримесечие на 2022 г. е отчетено увеличение на превозените товари (с 2.2%), докато извършената работа от сухопътния и водния товарен транспорт намалява (със 7.9%) в сравнение със съответното тримесечие на 2021 година. При превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт е регистриран ръст съответно с 15.6 и 19.9% спрямо същото тримесечие на предходната година.

Товарен сухопътен транспорт

През първото тримесечие на 2022 г. превозените товари от сухопътния транспорт са  30 439.1 хил. т, или с 2.5% повече спрямо съответното тримесечие на 2021 г., като понижение от 4.5% е отчетено само при превозените товари от автомобилния транспорт.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Извършената работа намалява със 7.0% и достига 9 650.9 млн. тонкилометра.

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт са с 8.9% по-малко спрямо същото тримесечие на 2021 г. в резултат на по-малкото количество превозени товари от речния транспорт.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, също намалява и достига 194.8 млн. ткм поради по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени товарите от речния транспорт.

Пътнически сухопътен транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на 2022 г. е 79 528.4 хил., или с 12.6% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници както от автобусния, така и от железопътния транспорт.

Извършената работа също бележи ръст от 18.7% спрямо първото тримесечие на предходната година и достига 1 543.3 млн. пътниккилометра. Увеличението при автобусните превози е с 19.2%, а при железопътните - с 16.4%.

Пътнически воден транспорт

През първото тримесечие на 2022 г. при водния пътнически транспорт е отчетено увеличение на превозените пътници с 11.1%. Извършената работа също бележи ръст от 365.5 хил. пътниккилометра спрямо първото тримесечие на 2021 г. поради по-голямото разстояние, на което са превозени пътниците от морския и речния транспорт.

Градски електротранспорт

През периода януари - март 2022 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили общо 53 610.0 хил. пътници, или с 20.3% повече спрямо същия период на 2021 година. Извършената работа също се увеличава и достига 275.4 млн. пътниккилометра. Понижение с 2.3% спрямо първото тримесечие на 2021 г. е регистрирано само при тролейбусния транспорт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg