Товарният транспорт регистрира ръст от 34% до 2010 г.

395
До 2020 година товарният транспорт ще нарасне с 34 процента. Като цяло 90 процента от международната търговия на ЕС се извършва по море. Това съобщи днес при представяне на доклада си за европейската морска политика еврокомисарят по транспорта Жак Баро.

По думите му морският сектор играе централна роля за конкурентоспособността и икономическия растеж в Европа.

Еврокомисарят подчерта, че в България морският транспорт е основен за търговията и 60 процента от вноса и износа на страната минава през пристанищата Варна и Бургас. Поради важността на сектора европейската общност работи за повишаване на ефективността на преноса на стоки по море.

Вниманието на ЕС е насочено и към комбинирането на различни видове транспорт. Иновациите, съчетани с използването на нови технологии, може да доведат до нарастване на европейската конкурентноспособност, каза още Баро. Той обясни, че технологиите, които ще доведат до полза за морския сектор са например, мрежата за морска безопасност и системите за идентификация на дългите разстояния. Постигането на ефективността обаче не трябва да остава на заден план основния въпрос за сигурността, подчерта еврокомисар Баро.

Той припомни, че Европейската комисия е предложила например риболовните кораби да бъдат оборудвани със система за автоматична идентификация, за да се намалят рисковете за сблъсъци по море. Баро каза още, че в момента Европейският парламент и Съвета на Европа обсъждат неговото предложение за трети морски пакет от мерки. Той ще включва мерки за компаниите за класификация, контролът по пристанищата и обезщетение за жертвите на произшествия.

На лекцията на Жак Баро присъстваха еврокомисарят Меглена Кунева, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, представители на морския бизнес, общини и други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...