Тр. Трайков: Топлофикация-София трябва да бъде раздържавена

859
Тр. Трайков: Топлофикация-София трябва да бъде раздържавена

"Топлофикация-София" трябва да бъде раздържавена, заяви новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при поемането на поста от своя предшественик Петър Димитров.

Сред първите неща, които ще обсъжда министърът с новия си екип, ще бъде темата за листването на 10% от акциите на Българския енергиен холдинг на борсата. По възможно най-бързият начин ще бъдат разгледани най-големите енергийни проекти у нас, сред които АЕЦ "Белене", "Бургас-Александруполис", Южен поток и т.н.

Сред приоритетите на новия енергиен министър ще бъдат икономическата целесъобразност, защитата на националните интереси и спазване на законосъобразността на процедурите в министерството. "Не приемам нито отхвърлям априори нито един от големите енергийни проекти", зави Трайков.

Той допълни, че ще работи за подобряване на имиджа на България в международното пространство, тъй като фактът, че във всички чуждестранни публикации за нашата страна думата корупция фигурира поне три пъти, това влияе и на намеренията на инвеститорите. До края на седмицата се очаква да станат ясни имената на заместниците на Трайков и на неговите политически съветници. Неговият предшественик Петър Димитров с нескрита радост предаде поста си и заяви, че се надява да не се говори за спиране или прекъсване на важни проекти, а да се работи за НАБУКО, газовите връзки с Турция, Гърция и Румъния и разширяване на газохранилищата в страната.

Той подкрепи идеята за евентуално изграждане на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй", в случай, че това е икономически изгодно и има кой да инвестира в този проект. "Надявам се поне във втората половина на мандата на това правителство България да достигне до 6% икономически растеж, външните инвестиции в страната да са над 8.5 млрд. лева.

Българският енергиен холдинг трябва да бъде запазен, според бившия енергиен министър Петър Димитров, тъй като облекчава цялостното управление на енергетиката у нас. Настоящият и бившият енергиен министър си размениха протоколни подаръци, като Трайков получи позлатен вятърен генератор, а Петър Димитров се сдоби с копие от политическата програма на ГЕРБ.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ebu
# 0
16:07 | 27 July 2009
че кой че запише акции и на каква цена в тази криза, тва трябваше да го направят преди или след две години
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg