Трайков: БЕХ ще бъде разформирован до края на юни

656
Трайков: БЕХ ще бъде разформирован до края на юни

До края на юни Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде „разформирован", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форума „България: привлекателна дестинация за инвестиции".

След закриването на БЕХ дружествата, които в момента са в него, ще продължат да съществуват или самостоятелно, или ще се мисли за друг начин за комбинирането и обединяването им, обясни Трайков.

Аргументът за закриването на БЕХ е, че липсва положителен ефект от неговото създаване, допълни той.

Трайков каза още, че според него не стои на дневен ред национализацията на електроразпределителните дружества. Министърът обаче каза, че теоретично всичко е възможно.

Той посочи две хипотези това да се случи - ако държавата иска да получи обратно собствеността на дружествата и го постави като инвестиционен приоритет -намираме пари и започваме преговори с частните акционери да изкупим техния дял и втора - ако дружествата не изпълняват задълженията си по лиценз, то регулаторът може да им отнеме лиценза и тогава се върви към други хипотези.

Регулаторният одит, който ще направи ДКЕВР, ще обхване всички компоненти, които са обект на регулирани цени. Според Трайков това ще бъде стъпка напред в създаване на увереност в обществото за истинността и продуктивността на инвестициите

Става дума за решения, които са вземани от една страна от регулатора - независим орган, а от друга - за решения, които са вземани в държавната част, има хора, които трябва да се притесняват.

Традиционна държавната част на енергетиката е област на ползване на най-различни интереси. ЕРП-ата традиционно бяха източници за облагане на всякакви местни структури, когато това изчезна, много интереси се почистваха накърнени, каза Трайков.

По думите му - това донякъде обяснява недоволството, когато има процес на приватизация. Например с електроразпределителните предприятия - традиционно бяха източници за облагане на всякакви местни структури, местната клиентела, местните политици. Когато това изчезна, разбира се, много интереси се почувстваха накърнени. Но слава Богу, този дерт не е вече на нашата глава.

На нашата глава обаче е НЕК, мините, държавните централи. Защо например в България имаме едни от най-скъпите въглища в Европа, попита Трайков. Според него има много възможности за оптимизиране и ако се започне оттам, това ще има много по-добър краен ефект върху цената на електроенергията и тя ще бъде по-ниска.

Защо когато регулаторът е преценил, че при цена на енергийния микс от 71 лева, НЕК с добавянето на своите разходи, може да продава на 88 лева и да печели, защо разходите на НЕК се оказват 90 лева - ето друг въпрос, на който отговорът се избистря, каза той.

По думите му - възможно най-скоро либерализацията на енергийния пазар трябва да бъде факт.

Източник: БНР, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg