Трайков: Бизнес средата в България е подобрена

922
Трайков: Бизнес средата в България е подобрена

Понякога не си даваме сметка колко много вече е направено за подобрение на бизнес средата в България, заяви в приветствието си към участниците в конференцията на тема "Конкурентоспособност на българската икономика в условията на криза - последствия и перспективи" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Интересът към България от страна на гръцки бизнесмени е много голям, каза Трайков по повод на посещението си в Гърция и на срещите си с представители на бизнеса там. България се оценява като страна с малък финансов риск, с благоприятна данъчна среда, посочи Трайков. Той отбеляза, че са изпълнени и обещанията да се намалят осигуровките и уставният капитал за започване на бизнес и това привлича допълнително инвеститори.

Трайков посочи, че един от най-мощните механизми за подпомагане на българските предприятия е оперативната програма "Конкурентоспособност", която се управлява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и ведомството ще работи за максимално усвояване на средствата, отпуснати по програмата - повече от един милиард евро.

Съществува дебат доколко държавата трябва да насърчава един или друг бранш, или пазарът трябва да бъде оставен да се развива сам, каза Трайков и посочи, че МИЕТ ще прави анализи и периодично ще отчита къде и как трябва да се намеси държавата за подпомагане на бизнеса.

Същевременно, според доклада на Световния икономически форум, става ясно, че от 2002 г. до 2009 г. в България има неблагоприятно развитие на условията за конкурентоспособност, като страната ни е в групата от 59-о до 79-о място.

Това каза днес при откриването на конференцията председателят на настоятелството на Института за икономическа политика Иванка Петкова.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕСФото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg