Трайков: Да спрем да плащаме и да започнем да инвестираме

908
Трайков: Да спрем да плащаме и да започнем да инвестираме

България има нужда от нови двигатели на растежа, заяви Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, при откриването на дискусия на тема "Управленски стратегии по време на криза". Гост на форума е проф. Робърт Каплан - преподавател в Харвардското бизнес-училище и световен експерт по бизнес и стратегическо управление.

Българското правителство иска да реформира своята администрация, но как да стане това, така че да се постигнат видими резултати, запита Плевнелиев. Може ли чрез разписани конкретни проекти България да изпълни стратегията "20-20-20" и да сме сигурни, че който и да дойде на власт тази стратегия ще бъде следвана, добави Плевнелиев.

Може ли политиката да се отвори към хората и те да заиграят основната роля в нея, продължи още министърът. Плевнелиев отбеляза, че проф. Каплан е световен символ на стратегическото мислене и неговото идване в България доказва, че страната ни търси своите решения и отговори на въпроси какво да направи в кризата.

Настоящата криза е без прецедент в историята и е различна от всички останали, заяви Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетика и туризма. Кризата идва в момент, когато населението на Земята осъзнава по нов начин природните ресурси и отношението си към тях, добави той и отбеляза, че когато България търси новото си място, трябва да намери отговор на подобни въпроси.

Трайков каза, че формулировката, която икономическият екип на правителството се опитва да постигне, е "време е България да спре да плаща и да започне да инвестира". Трайков посочи, че от особено значение е нарастването на процента отделени средства от БВП за изследователски дейности и иновации.

Джеймс Уорлик - посланик на САЩ в България, отбеляза, че българското правителство е взело много важни решения - да не повишава данъците и да направи реформи в здравеопазването и в пенсионната система. Това не е лесна задача, структурните реформи винаги са много трудни, каза Уорлик.

Лесно е да бъдеш популярен във време на просперитет, но във време на криза се вземат трудни решения, посочи той. Важно е премиерът и министрите да комуникират с народа и да обяснят защо тези реформи са важни, заяви посланикът. Джеймс Уорлик отбеляза, че проф. Каплан е изключителен експерт в областта на бизнеса и стратегическото управление и може да помогне за намирането на решения за България.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Агента
# 0
17:05 | 14 May 2010
Може ли политиката да се отвори към хората и те да заиграят основната роля в нея, - НЕ НЕМОЖЕ, това е ясно или поне в България е неосъществимо.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg