Трайков: Дянков има право

983
Трайков: Дянков има право

Екипът, който беше създаден следи състоянието на пазара на горива, доколко играчите на пазара реагират адекватно, така че ситуацията да се реши по лесен начин. Това каза пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Проблеми с автомобилните горива не съществуват, всички сме се концентрирали върху керосина. Основният ангажимент да се справи със ситуацията е на "Лукойл авиейшън". Техен проблем е откъде ще доставят гориво за самолетите, на пазара горива има, категоричен бе Трайков.

"Тази сутрин ми докладваха, производството е прието и трябва да се освободят количествата и да се продадат през борсата. Имаме наистина важен тест. Тестът е в правова държава ли живеем и в държава с пазарна икономика ли живеем. Ние смятаме, че отдавна имаме отговор на тези въпроси още преди да влезем в ЕС. При пазарна икономика държавата е партньор на фирмите. Ние имаме ангажимент и към потребителите. Симеон Дянков си неговата. Когато някой от неговия сектор иска да приложи закона, не може да се реагира по друг начин освен да се подкрепи този ход както е по закон", категоричен бе Трайков.

"В случая отговорността е на първо място на доставчика. На второ място ангажиментът е на "Лукойл Нефтохим", които за 15 месеца не сколасаха да си сложат измервателните уреди. Солидарен съм с работниците в завода, че имат право на труд и това право трябва да им бъде дадено от работодателите им", подчерта Трайков.

Той заяви, че не е в интерес на държавата това голямо предприятие "Лукойл" да не работи. "Не са ме търсили от "Лукойл", търсили са Дянков, аз мога да поискам информация какво се случва там, за да се спазват законните изисквания, за да имат работа хората.

За това доколко са високи нивата на цените на горивата в България, Трайков каза, че цените се образуват по идентичен начин, както и други цени. "Към цените на едро се слага ДДС-то, акцизът и надценката на бензиностанциите - това са цените, които сравняваме с ЕС. Април, май, юни, цените в България бяха относително ниски в сравнение с другите страни, през юли експлодираха", обясни Трайков. "Компанията "Лукойл" не е изпълнила ангажимента си към фиска да се монтират тези уреди и Дянков има правото да постъпи по този начин, по който постъпи", заяви Трайков.

За иска на "Атомстройекспорт", Трайков каза, че те са разбрали, че няма смисъл. "По-добрият начин, ако искат нещо да се прави по проекта, е да оттеглят иска си. В следващите дни очакваме отговор дали продължават да настояват за иска или ще правят нещо по-разумно. НЕК са готови да подадат техния иск всеки момент, но това е по-неефективният начин", каза Трайков.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg