Трайков: Енергодружествата да плащат дивидент на държавата

540
Трайков: Енергодружествата да плащат дивидент на държавата

Още от януари тази година проведохме разговори с електроразпределителните дружества в България за изплащане на дивидент на държавата и надзорните съвети вече са взели решения за гласуване по този начин на общите събрание на дружествата. Това каза на пресконференция днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Трайков посочи, че не става въпрос бомбастична сума, за всяко от дружествата това ще е едноцифрена стойност. Ако се гласува изплащане на дивидент 2/3 от него ще бъдат изплатени на собствениците на дружествата и 1/3 на държавата, уточни Трайков.

В България все още цената на електричеството, за която всички говорят, е цената на регулирания пазар, каза Трайков. Решението за определянето на тези цени е на регулатора, каза Трайков. Той посочи, че когато инвестициите са направени, документалното им оформяне е ясен процес, но темата, която сега става актуална, е доколко тези инвестиции са продуктивни, истински, и в крайна сметка полезни.

Ние инициирахме започването от ДКЕВР на регулаторен одит, който трябва да обхване както разпределителните компании, така и НЕК, и всички компании, които са обект на регулирани цени, каза Трайков. Този одит ще е стъпка напред за създаване на увереност в обществото и в клиентите за продуктивността на инвестициите, добави той.

Ако в този одит се установят нарушения, ние ще реагираме, заяви министърът. В отговор на въпрос Трайков каза, че е спокоен за себе си по отношение на проверката в ЕРП-атата.

Държавната част на енергетиката е област за ползване на различни интереси, това обяснява недоволството, когато има процес на приватизация, коментира Трайчо Трайков. ЕРП - тата бяха източници за облага на всякакви структури по места, каза Трайков. "Слава богу този дерт не е на нашата глава", заяви той.

Трайков обаче посочи, че на главата на държавата са все още НЕК, мини "Марица Изток" и други предприятия. Защо България има най-скъпите въглища, защо, когато регулаторът е преценил, че при цена на енергийния микс от 71 лв. НЕК може да продава на ЕРП-тата на 88 лв., разходите на НЕК се оказват 90 лв. , запита Трайков. Той обяви, че докладът от проверката ще бъде представен на премиера Бойко Борисов днес следобед.

Не стои на дневен ред въпросът за преразглеждане на концесионните договори на електроразпределителните дружества, каза Трайков. Той отбеляза още, че е много важно скоро в България да е факт енергийната борса.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

EVN
# 0
12:04 | 9 April 2010
TRAIKOV ne beshe li shef v EVN Bulgaria???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg