Трайков: Икономиката ни не е замръзнала

887
Трайков: Икономиката ни не е замръзнала

Замръзване на икономиката не е имало, има ръст от 1.3% за третото тримесечие спрямо третото тримесечие на миналата година, но това не е достатъчно добре. Нулевият ръст е за третото тримесечие спрямо второто тримесечие на тази година. Това каза пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Румъния имаха по-голям спад, а средният ръст за ЕС е 1.4% Има няколко страни като нас, които за третото тримесечие спрямо второто са на нула. Има три страни с отрицателен растеж, така че картината е сравнително хомогенна. Но като цяло за целия ЕС не е добра картината, допълни икономическият министър.

За Бюджет 2012 Трайков посочи, че се надяват да не се наложи да се прекроява. "Част от оценките на опозицията са, че бюджетът е плах и може да заложат повече приходи. Но колегите от Министерството на финансите са предложили балансиран продукт", подчерта Трайков.

За увеличаването на цената на природния газ, министърът на икономиката посочи, че е говорил с ръководствата на ДКЕВР и "Булгаргаз". "Изчисленията показват, че не е необходимо да се прави цялото увеличение заради недовзетите приходи на "Булгаргаз". Това дружество влачи загуби от времето на "Кремиковци" и те тежат много, но според ДКЕВР може да се направи с минимално поскъпване и с количествата от Чирен да се справи "Булгаргаз".

Надявам се на професионалната работа на ДКЕВР, защото "Булгаргаз" работи с една вносна стока и цената й се определя от "Газпром". Има начин цените да са по-ниски, това е когато има алтернативен внос, местен добив и конкуренция на пазара. По това работим през последните 2 години", обясни Трайчо Трайков.

За АЕЦ "Белене" и за това дали ще замръзнат и други неща, освен икономиката, Трайков каза, че на всеки проект трябва да се гледа като на индивидуален със собствени икономически показатели. "Нямам притеснение за подхода ни, руските ни колеги разбраха това и видяха колко много очакваме от тях и колко работа имат да свършат. Март 2012 г. е периодът, в който ще сложим отново всички факти на масата", каза още Трайчо Трайков.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Пенсионната реформа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg