Трайков критикува Уорлик за намеса във вътрешната политика

1194
Трайков критикува Уорлик за намеса във вътрешната политика

Българската икономика разчита в много голяма степен на сектори, основани на две неща - евтина работна ръка и природни ресурси. И двете са области, в които в дългосрочен план не можем да разчитаме конкурентоспособността ни да се увеличава.

Добавената стойност в българската икономика, която идва от сектори, свързани с използването на иновации, е около 25 процента, докато средното за ЕС е около 45 процента. Очевидно имаме много да наваксваме и е очевидно в каква посока трябва да наваксваме, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков в лекция пред пред студенти в УНСС.

По думите му това се казва в секторния анализ на българската икономика, изготвен от ресорното министерство, който бил преповторен едно към едно от президентския екип. Аз не казвам, че са преписали, просто младите хора мислят по-бързо, допълни министърът, цитиран от Дарик радио.

В изложението си министърът разкритикува дейността на американския посланик Джеймс Уорлик в опитите му да сътрудничи на американска компания за инвестиции в шистов газ у нас. "Моят приятел, посланикът Уорлик вече шест месеца не може да разбере какво точно се случва с шистовия газ и защо трябва да се спазват българските закони и българския национален интерес, когато се прави най-хубавото нещо.

Защо когато се дава право за проучване и добив, затова се провежда конкурс. Конкурсът се провежда като се вземе решение на Министерския съвет, което ние сме направили и след това се публикува в официалния вестник на Европейския съюз, което е на път да се случи.

И защо "Шеврон" въобще дойдоха? Защото когато аз бях в Щатите, отидох и говорих с тях, въпреки че американското посолство каза: не говорете с тях, те са много голяма компания, не се интересуват от България. Но приемам, че всеки има право да интерпретира фактите както намери за добре", каза икономическият министър.

В лекцията си пред студентите от УНСС Трайчо Трайков очерта три важни фактора за икономическия растеж, които трябва да залегнат и в стратегията "Европа 2020". Според Трайков - това са интелигентност, устойчивост и продължителност. Като пример за това как те не могат да бъдат постигнати икономическият министър посочи строителния бум.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg