Трайков лаконичен за уволнението на шефа на НЕК

880
Трайков лаконичен за уволнението на шефа на НЕК

Нов тръбопровод ще свърже газопреносните мрежи на България и Сърбия. Това става възможно, след като тази сутрин беше подписан договор между икономическото и регионалното министерство.

Строителството на бъдещия 150-километров газопровод ще започне в началото на 2013 година и ще приключи година по-късно.

Началната му точка на българска територия е Нови Искър, а крайната - сръбския град Ниш. Капацитетът на тръбите е за пренос на 1.8 млрд. куб. метра годишно.

Те ще пренасят природен газ не само между страната ни и Сърбия, но и между страните в газопровода "Набуко". Финансирането на проекта е със средства по европейската оперативна програма "Регионално развитие".

След подписването на проекта министър Трайков коментира лаконично снощното уволнение на директора на НЕК Красимир Първанов.

"Не бих искал да коментирам подписаните от бившия изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов документи, защото това, което кажа, може да бъде използвано по неблагоприятен за нас начин", заяви енергийният министър Трайчо Трайков.

България, в рамките на нашите ангажименти и на подписаните документи, има достатъчно ефективни инструменти за отстояването на своя интерес, допълни министър Трайков.

Той съобщи, че днес започва работа по подготовка на конкурс за назначаването на нов изпълнителен директор на НЕК.

Трайков обясни, че все още не са готови окончателните резултати от предпроектното проучване на "Южен поток". Към момента са готови само междинните резултати, като те съвпадат с очакванията на българската страна.

Очакваме от партньорите ни от "Газпром" окончателно решение за това до колко сериозна е идеята да има пренасяне на втечнен газ през Черно море. Това е доста интересен вариант и очакваме с интерес коментарите на руската страна по него. Той има и търговски измерения, но това е идея в зародиш, обясни Трайков.

Енергийният министър обясни, че изпълнението на проекта за изграждане на българо-гръцката газова връзка се движи по план и тя трябва да бъде въведена в експлоатация най-късно в началото на 2014 година.

Това е газопровод от много съществено значение за разнообразяване на източниците ни на газ, тъй като ни присъединява към газопровода, по който тече азербайджански газ.

Използвани са материали на БНТ и БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...