Трайков: Откриването на нови работни места върви бавно

569
Трайков: Откриването на нови работни места върви бавно

Въпреки положителните икономически развития и инвестициите, откриването на нови работни места върви с по-бавни темпове. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков при откриването на годишната среща на МИЕТ с търговските представители на България в чужбина.

Министърът посочи, че откриването на нови работни места в момента е една от най-големите задачи и предизвикателства за икономиката и за правителството. "Заедно с капиталово интензивните сектори ние бихме искали да виждаме инвестиции, които допринасят именно откриването на нови работни места", каза Трайков. Той посочи, че в последните няколко месеца безработните са намалели с около 10 000 души. Сега са около 360 000 души.

Износът е един от секторите, които най-добре се представя по време на криза. За 2010 година у нас е регистриран 33% ръст на износа, което е с 4 млрд. евро повече от 2009 година, това е повече от 10% от БВП. Трайчо Трайков каза още, че през първите пет месеца на тази година износът се е увеличил с 47,2%, а вносът с 25,6%. България изнася най-много стоки за Германия, Италия, Гърция, Белгия, Франция и Румъния, които формират около 2/3 от износа на страната ни за страни от ЕС. Много по-добри са резултатите и с Турция, Сърбия, Русия, Македония и Китай, които оформят 48,5% от износа за трети страни.

Така за Китай например има двойно увеличаване на износа. "Положителните проценти на ръст са радващи, но не и успокояващи, защото част от тях се дължат на отрасли с евтина работна ръка и наличие на ресурси", призна министърът на икономиката. Той каза още, че голяма част от износа, който бележи най-голям ръст са високо и средно технологични продукти. "Ние искаме да развиваме отрасли с висока добавена стойност на база високи технологии и създаването на качествени работни места", посочи той.

България се отправя и към перспективни пазари като Китай, Корея, Япония и Индия, страните от Северна Африка и Близкия Изток. Трайков изтъкна, че властта у нас желае да привлича инвестициите проактивно. През миналата година значително са намалели вложенията в недвижимости, финансовия сектор и строителство между 14 и 21 пъти. Българските клонове на фирми от чужбина връщат тази година вътрешнофирмени заеми. Сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите дружества са 23, те ще вложат над 3,6 млрд. лева и ще отворят 670 нови работни места. За миналата година у нас са били над 8 млн. чуждестранните туристи. Това са около 3 млрд. евро приходи за страната, което е с 2,5% повече от предходната година. Това е ресорът, в който правителството очаква и по-активна намеса от търговските ни представители.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg