Трайков: Предстои ни вълнуваща година

893
Трайков: Предстои ни вълнуваща година

„2010 ще бъде много вълнуваща година. В края й ще са се случили много неща, които ще са качествено различни от познатото ни досега", заяви очакванията си за настъпилата 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трачо Трайков.

Ето и неговите очаквания:

Енергетика

В енергетиката ще имаме нова стратегия и напредък, ще имаме нови договори, ще има новости и в технологичен план в световната енергетика, така че възможностите са наистина вълнуващи. Важното е ние да се движим с добро темпо по всички писти. Енергетиката е базов отрасъл, който в най-голяма степен влияе върху останалите браншове. По всеки от големите проекти ще има развитие, което ще следите през годината.

Индустрията през последните години реагира достатъчно адекватно, и това е основно в отговор на промяната на условията на пазара и цените на електроенергията. Индустрията е достатъчно наясно какви са печелившите ходове за фирмите по отношение на енергийната ефективност. Те са печеливши и за цялата икономика, и за енергетиката.

Бизнес

За малкия бизнес има три неща, които са важни тук. Едното е какво държавата ти взима, второто е как държавата ти помага и третото е какво ти дава. В България това, което бизнесът взема наистина е стимулиращо като условие, предвид ниските данъчни ставки и намалената обща административна тежест.

Това е дотук, но без третата компонента по обясними причини. Сега и в близките месеци българската държава няма да е в състояние да дава.

Приватизацията на държавни предприятия

По приватизацията на големите държавни фирми - стойността на активите винаги отговаря на очакваните печалби от тях и на наличния капитал в момента. Условията са такива, каквито са.По принцип там, където това е възможно, приватизацията винаги е добра опция.

За "Булгартабак" позицията ни е ясна, започнахме подготовката по приватизацията. Има други държавни предприятия, където приватизацията не е непосредствена опция, но пък в перспектива е единственият възможен изход. Такъв е случаят с "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ) Сопот. Съдбата на топлофикационните дружества - бъдещето им е свързано с отношението на потребителите към тях. Просто те не са фирми, които могат да съществуват изцяло на пазарен принцип. Те трябва все пак да са привлекателни за потребителите, защото не могат един без друг. Засега не са привлекателни, но вече има достатъчно добра практика в България за технологично подобрение, което ще гарантира промяна в отношението.

Туризмът

Туризмът - ние започнахме още тези дни с формирането на работната група по прилагането на националния план за развитие на културния туризъм. Тук очаквам конкретни резултати. Също така парите които влизат в туризма по линията на програма "Регионално развитие" би трябвало да представят консолидиран и привлекателен образ на българския туризъм. Става дума за доста пари и скоро ще разгледаме конкретните мерки за използването им. Туризмът е показал, че е достатъчно гъвкав и е отрасъл, който не изисква непременно централизирано напътствие, за да се развива. В полза на обществото е той да върви по един устойчив и гледащ интересите на всички начин.

Кризата

И за кризата - тя свършва тогава, когато критичната маса от субекти са повярвали, че е свършила. В този контекст, ние сами не можем да правим вълните в океана. Можем да се носим по тях и трябва да го правим по най-умния и добър за нас начин. Аз смятам, че това което трябва да е различно във функционирането на държавата, е хората да имат основателно доверие към нея.

Това бих искал да може да се случи, защото то е и характеристиката на всяка нормална държава - това към което се стремим."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ИВАН
# 0
21:01 | 4 January 2010
И ТОЗИ Е КУПЕН ОТ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ В БГ. МИНИСТРЕ А ПРЕМАХНИ МАФИЯТА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ, А??? НЯМА ДА СТАНЕ ЩЕ КАЖЕШ. ПО-ДОБРЕ И ТЕБЕ ДА ТЕ НЯМА И ДА НЕ ДРАЗНИШ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg