Трайков: Трябва да има сигурни доставки на разумна цена

500
Трайков: Трябва да има сигурни доставки на разумна цена

Не е задължително цените на тока да поскъпват. Може да има поскъпване, но може да има и поевтиняване. Важното е цените да отговарят на разходите по съответните нива на напрежение. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Има пазарни субекти, има пазарна методика, въз основа на които се определят цените на тока, каза още министър Трайков в отговор на въпрос дали се предприемат някакви мерки, отделни от заложените досега, за да не се стига до поскъпване на електроенергията.

Повишаването на енергийната ефективност в производството, преноса, разпределението в индустриалните предприятия и домовете, са мерки, които намират отражение в стратегията на сектора. Трябва да има висока събираемост, което е едно от условията за жизнеспособност. Това е и ключът за оцеляването на компаниите, допълни министърът.

Конкретно в енергийната стратегия няма мерки, които да казват на едно или на друго дружество как да управлява корпоративната си политика и корпоративните си финанси.

Предстои да бъде създадена карта, която да отразява както природните - икономическите условия за използване на един или друг източник, така и възможността на мрежата да ги поеме, както и съобразността им с екологичните изисквания, обясни министър Трайков по отношение на стратегията в областта на възобновяемите енергийни източници.

Имаме цели до 2020 г., които са свързани с намаляване на емисиите на въглероден двуокис, увеличаването на възобновяемите източници, подобряването на енергийна ефективност, осигуряването на качеството и сигурността на доставката, каза още енергийният министър.

Трябва да имаме сигурни доставки на разумна цена, постигнати по един екологосъобразен начин, допълни той. На въпрос дали се готви скрита приватизация на НЕК Трайков отговори, че не е възможно да има скрита приватизация на НЕК.

Източник: БНТ/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg