Трайков: В България и най-смелите бизнес-планове могат да бъдат реализирани

1420
Трайков: В България и най-смелите бизнес-планове могат да бъдат реализирани

В България и най-смелите бизнес-планове могат да бъдат реализирани, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции "Инвеститор на годината 2011".

Той каза, че българската икономика е диверсифицирана, модерна и с голям потенциал. Пред журналисти Трайков коментира, че през 2011 г. има значителен ръст в преработвателната промишленост, електрониката и електротехниката, и фармацевтиката, предаде БТА.

"Този огромен ръст в износа не идва от въздуха, 2009 г. износът ни беше 12 млрд. евро, тази година сигурно ще е 20 млрд. евро", изтъкна министърът.

Трайков коментира, че по данни на БНБ до края на октомври общият обем на преките чуждестранни инвестиции е около 700 млн. евро. Той акцентира върху това, че тази година редица български клонове на чуждестранни компании са изплатили големи обеми от вътрешнофирмени задължения към компаниите - майки.

"Това статистически погледнато се отразява като минус за инвестициите и е основната причина за намалението на чуждестранните инвестиции през 2011 г. спрямо 2010 г.", допълни министърът.

Той отбеляза, че 60 на сто от чуждестранните вложения са в преработваща промишленост и индустрия, а останалите са основно в транспорт, логистика и енергетика. Техните стойности са сравними с тези от годините на инвестиционния бум у нас през 2007, 2008 и 2009 г.

"Пресъхнали" са обаче инвестициите в строителство, в недвижими имоти, финансово посредничество и търговия. По думите му тази структура на инвестициите у нас е "здравословна".

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов пък отбеляза, че изминалата година е била една от най-трудните за инвестициите както за страната ни, така и за света. Отчита се рязък спад в инвестициите във финансите, търговията, недвижимост имоти, за сметка на това обаче, делът на инвестициите в индустриите, характеризиращи се с устойчивост, нараства.

Отличени бяха пет компании за инвестиции в активи за големи предприятия, за малки и средни фирми, за създаване на работни места с висока добавена стойност, за иновации и зелени инвестиции.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен 2.
# 0
23:01 | 12 January 2012
2012г. - 20млрд. 2013 поне 40млрд. !!! Братя българи дайте да се стягаме, защото имаме много да догонваме западните колеги. Има пари да се правят!!! По хленчене сме първи, но ако това не се промени и положението в страната няма да се промени! Всички на работа!!! Не сме в каменната ера, всички вече имат пари. Който търси намира, едни търсят възможности, пари, други причини и оправдания, но факт е че всеки си намира точно това което е търсил. Марш по търсачките, марш по телефоните, 11 месеца и половина останаха!
анонимен
# 1
09:01 | 12 January 2012
Откъде ги "вадите" тези данни, недоумявам! Явно съм много неграмотна или ми е слабо развита фантазията. Какъв ще да е този ръст? С тази бюрокрация, която се шири в страната ни, що инвеститори си събраха документацията и си заминаха!!! Как расте нашият износ - чудна работа! Колко още има да работите по въпроса с улесняване на всяка една процедура по учредяване на фирми и всичко свързано с това. А да не говоря на местно ниво какво се случва - всяка община разплаква и майката на бизнесмена, не само него. Едно магазинче за промишлени стоки да иска да отвори човек през колко бюрократични бариери трябва да премине, то край си няма. Вървя по този път и знам. Малко са лудите ентесиасти, които биха искали да правят каквото и да било в нашата страна. Много съжалявам, че го казвам, но до този извод достигнах от личен опит.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg