Трайков: Вярвам, че катастрофалните сценарии за икономиката ни ще бъдат избегнати

556
Трайков: Вярвам, че катастрофалните сценарии за икономиката ни ще бъдат избегнати

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изрази надежда, че катастрофалните сценарии за икономиката ни през 2012-та ще бъдат избегнати, но не изключи възможността да се случат. Убеден съм, че факторите в Европа, от които зависи избягването на катастрофа, ще вземат правилните стъпки и вече ги виждаме, заяви Трайков в сутрешния блок на БНТ.

И през тази година българската икономика ще има лек ръст, но това зависи както от външни фактори като ситуацията в европейската икономика и в страните, за които имаме най-голям износ.

Във вътрешен план нещата зависят от действията на правителството, но Трайков е категоричен, че както в неговото министерство, така и при колегите му има достатъчно набелязани мерки, за облекчаване на икономическата ситуация.

България може да построи нов 7-ми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Стрес-тестовете на централата са безупречни с много дребни препоръки, каза още той. За него площадката в „Белене" е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство, но не енергийно. Все пак той уточни, че решение по проекта за втора АЕЦ ще се вземе през март.

Има предварително предпроектно проучване за строителство на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй", което ще струва на държавата два пъти по-евтино от изграждането на нов. Министърът обаче призна, че няма как до края на мандата му да бъде построен такъв реактор, но може да стартира неговото изграждане.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма е на мнение, че до стачка в мини "Марица Изток" няма да се стигне.

До режим на тока няма да се стигне дори и да има стачка в мини „Марица – Изток", допълни Трайков. Той поясни, че миньорите нямат основания за протести.

По думите му има постепенно нарастване на печалбата в мините, но далеч не е високо. Тази година печалбата се очаква да бъде около 19-20 млн. лв., миналата година беше 8.5 млн. лв. По-миналата година – 3.5. За компания с капитал и приходи от 500 млн. печалба от 20 млн. не е толкова огромно нещо, коментира министърът.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg