Трайно намаление на безработицата отчитат и през ноември

380
Трайно намаление на безработицата отчитат и през ноември

И през ноември продължава трайната тенденция на намаление на безработицата, която се наблюдава от началото на годината. Броят на регистрираните безработни е 245 275 души, с 4101 души по-малко спрямо предходния месец, а равнището на безработица е 6.62%. За една година то намалява с 2.07 пункта, а регистрираните безработни със 76 652 души.

През ноември в бюрата по труда са обявени 23 559 свободни работни места. От тях 11 046 са на първичния пазар на труда, а останалите 12 513 - по програми за заетост. Работа са започнали 24 664 безработни лица, като в сравнение с предходния месец броят им нараства с 45.3% (със 7692 души).

През месеца се наблюдава нарастване на устроените на работа продължително безработни (2.8 пъти) и на безработните без квалификация (2 пъти), тъй като те са основни целеви групи на активните програми за заетост.

През ноември по програми и мерки са работили 86 571 лица. С цел намаляване броя на лицата, отпадащи от социално подпомагане от началото на следващата година, Агенцията по заетостта предприе конкретни мерки за тяхната трудова реализация.

В индивидуалния план на всеки е предвидена поне една от потенциалните възможности за тяхната реализация – участие в програми или мерки за заетост, работа на първичния трудов пазар, включване в курсове за ограмотяване и/или за професионална квалификация и др. На част от регистрираните в бюрата по труда лица е предвидено да се предложи повече от една възможност за реализация. Един от вариантите е включването им в НП “ОСПОЗ”, в аварийни дейности за справяне със зимни условия.

През ноември в насърчителни мерки за обучение и заетост по Закона за насърчаване на заетостта са включени нови 2463 безработни и са работили 23 394 лица (по-голямата част от тях са включени в заетост през предходни периоди и продължават да работят и през настоящия месец).

Обучение за професионална квалификация са започнали 1813 безработни. От тях в различни програми и мерки с модул обучение са включени 549 лица. От останалите 1264 безработни почти всички (1180 или 93.4%) са започнали квалификационни курсове без осигурено работно място, но по професии, които са съобразени с изискванията на работодателите.

През ноември курсове за професионална квалификация са завършили 3655 безработни. От тях 690 лица са обучавани в програми и мерки за заетост с модул обучение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg