Тренчев: Икономиката зацикля и върви все по-зле

1215
Тренчев: Икономиката зацикля и върви все по-зле

Има специфика в мотивацията на различните нации. Това латентно напрежение е високо, но може да се взриви от конкретен повод, както беше например случаят в Катуница. Това каза пред БНР д-р Константин Тренчев, председател на КТ "Подкрепа" в коментар за глобалния протест от вчера.

Когато нещо е виртуално, то не може да мотивира хората до степен да излязат, не, че им е добре. Това, което става по света е съвсем основателно и то е, защото от много години финансите и икономката се разделиха, те заживяха собствен живот, за разлика от икономиката, която са призвани да обслужват.

Парите са универсална стока, която служи за размяна. Парите обаче притежават свойството, че от другите стоки гледаш да се отървеш при размяна на стоките, а парите хората желаят да ги натрупват и така запушват основното предназначение на парите.

 

Когато парите се откъснат от предназначението си, те имат и специфично свойство да нарастват само по себе си поради това, че сме им вменили те да се самоувеличават с лихвите. Всички велики религиозни водачи са били против лихвата. Стига се дотам, че от финансови операции печелиш много повече, отколкото от икономика.

То са измислени какви ли не неща, за да може парите да се увеличават, заяви Тренчев. Според него, "най-накрая тая работа гръмна, защото е извън реалността. Хората са работили като грешни дяволи и сега им казват не става, губиш, оставаш на улицата, прави са да палят и чупят хората. Във всеки протест търсете мотива и ще видите че няма неоснователен протест. Важна е рецептата какво да се прави в това състояние".

Тренчев обясни, че в България има много голямо напрежение. "Това, че хората спестяват в банките не е нещо, което трябва да ни радва, това значи, че хората са несигурни да вложат в каквото и да е друго. Икономиката зацикля и върви все по-зле, не споделям оптимизма, който се изказва от определени хора.

Пенсиите и заплатите трябва да са адекватни на това, което се произвежда от едно общество, чергата не може да се надскача. Ако в една развита демокрация от 1500 евро пенсия я свалят на 100 евро пенсия, залповете на Аврора ще им се видят приспивна музика", подчерта Тренчев.

За проектобюджета за 2012 г., Тренчев коментира, че нищо сигурно няма към този момент. "Явно се чака да минат изборите. Работата отива към края на месеца.

Бюджетът се занимава с доходите на зависещите от бюджета. Отвсякъде се опитваме да подразберем нещо, но нищо официално няма за това дали ще се вдигат доходите или не.

Един човек, за да работи, трябва да бъде мотивиран. Чуваме, че има идеи да спадне доходът на хора от администрацията. Чу се, че заплатите ще се дават на 75%, а 25% по усмотрение, ако работиш добре. В една демотивирана администрация да направиш подобни стъпки, значи да я блокираш напълно", обясни Тренчев, цитиран от БГНЕС. 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg