Тренчев: Терминът национализация не е правилен

833
Тренчев: Терминът национализация не е правилен

Терминът национализация не е правилен и се ползва, за да предизвика реминисценции за времето на комунизма. В случая парите, които са събрани от хората се преместват към друго управление. Това заяви в предаването "Тази сутрин" д-р Константин Тренчев. Той допълни: "Национализация е когато вземеш нещо, което не ти принадлежи. В никакъв случай тези средства не могат да се използват за друго, освен за пенсии".

Тази система, така наречения втори стълб беше замислена с ляв крак още в самото й създаване. Там в индивидуални партиди, да кажем за един миньор, се натрупват средства. Ако сега ударите чертата и за този миньор са плащани примерно 5000 лв., ще видите, че има по-малко от 5000 лв., те са дори по-малко от това, което е внесено.

С други думи, индивидуалният способ в този случай ще даде много по-малко пари и затова се отлагаше, отлагаше, отлагаше, белким се понатрупат пари, завъртят и уголемят.

Ние считаме, че е по-добре да има солидарен принцип, за да може този човек сега да вземе наистина една достойна пенсия. Това експертите са го обяснили много, но тъй като някой ще загуби сериозна хапка, затова е и този писък, и вой.

Този модел е проработен отдавна чрез така наречения учителски фонд и той работи прекрасно. Той е към НОИ. Пак е такъв, нали, само че там на солидарен принцип се разпределят нещата. Внасят се, а тези, които излизат вече от активна дейност получават и взимат едни достойни пари. В случая не може да говорим за национализация и по този начин държавата компенсираше именно тази разлика, която те не могат все още да дадат, защото не са и започвали. И това щяхме да го влачим до 2014 година и тогава те да започнат да плащат. Всяка година НОИ компенсираше тези разлики.

Този път има една всеобхватна реформа и дано вече с това да приключим, тя да мине в парламента. Ние планираме да се видим с всички парламентарни групи, за да защитим тези неща".

По отношение на протестите, Константин Тренчев заяви, че огнища на напрежение има: "Българинът, това, което може да го мотивира в днешно време, забравяме 90-та и 91-ва година, когато той беше политически мотивиран, е икономическата мотивация или пък заплахата от загуба на работно място. Има огнища на напрежение в държавата, не крия. Това беше едно от огнищата, защото то удря много голяма категория хора".

Проблемите, които повишават социалното напрежение, са абсолютно обективни, не се влага никаква политика, поне от наша страна. Пенсиите бяха единият момент. Вторият момент е здравеопазването, където, ако се намери форми и начини и се предложи вариант, защото в момента нямаме вариант на бюджет, имаше вариант, който лекарите отхвърлиха с аргументи, че той всъщност изобщо не подобрява функционирането на системата, напротив - ще го влоши и те се отказаха и скъсаха споразумението.

Разбира се, има малко време и ако се предложи такъв вариант, който да удовлетворява двете страни и да гарантира устойчивостта на системата, на лекарите и сестрите да бъдат заплатени, защото има хора чакат от май неща, карат на аванси, недостиг на консумативи, на лекарства и т.н. По малко се плаща, извадят се някакви 65 млн., после пак от някъде нещо се извади, ще ви платим след Нова година - това страшно обърка системата. Ако се намери този вариант, няма да има мотив за протест".

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vasil
# 0
11:10 | 21 October 2010
Национализация е актът на прехвърляне на частна собственост, а понякога и общинска собственост, в държавна собственост. Основен въпрос при национализацията е справедливата компенсация на предишния собственик. Най-противоречиви са национализациите, при които компенсация не се изплаща или тя е неоправдано ниска (експроприация). Много национализации чрез експроприация са извършени след идването на власт на комунистически режими, за които това е основна част от идеологията.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg