Трета наказателна процедура надвисна над България

593
Трета наказателна процедура надвисна над България

Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на енергийния пазар. Това е третата наказателна процедура, която надвисна над България, след като Европейската комисия направи на страната последно предупреждение за неспазване на европейското законодателство и в областта на околната среда и обществените поръчки.

Следващата стъпка е налагането на глоба, която може да стигне до 10% от оборота на фирми монополисти или на хиляди евро на ден за други нарушители, както и отнасянето на въпроса до съда в Люксембур.

Страната ни е атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Това означава, че е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти.

Процедурата започна през юни миналата година, когато ЕК установи, че НЕК и "Булгаргаз" не предоставят достатъчно информация на търговците на ток и газ и спъват достъпа им до мрежите. Монополизмът е особено забележим в газовия сектор, където "Булгаргаз" претендира, че е резервирал целия капацитет на магистралните газопроводи, управлявани от "Булгартрансгаз".

Освен това в България липсват прозрачни, прости и евтини процедури за разглеждане на оплакванията на потребителите. ЕК предупреди вчера освен България и още 19 страни за неспазване на европейските регламенти за електричество и газ.

По двете процедури на ЕК - за обществените поръчки и енергийния пазар, България има двумесечен срок, за да коригира проблемите. В противен случай Европейската комисия може да отнесе случая към Европейския 

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg