Три енергийни обекта получават национално значение

600
Три енергийни обекта получават национално значение

С национално значение ще бъдат три енергийни линейни обекти, които предстои да бъдат изградени от НЕК. Това са „ВЛ-400 kV Карлово-Пловдив”, „ВЛ-110 kV Чернозем-Хисаря” и „ВЛ-110 kV ТЕЦ „Пловдив”-п/ст Чернозем”.

Те са част от проекта „Рехабилитация на електроенергетиката-Енергия 2” и в изграждането им ще бъдат вложени 16 млн. евро. Той се съфинансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез държавно гарантирано заемно споразумение, сключено през 2002 г.

Крайният срок за усвояване на средствата е 31 декември т. г. С построяването на 3-те линейни обекта ще се гарантира надеждното снабдяване с електрическа енергия.

Линейният обект „ВЛ-400 kV Карлово-Пловдив” преминава през територията на 6 общини – Хисаря, Калояново, Раковски, Марица, Садово и Родопи, Пловдивска област. „ВЛ-110 kV Чернозем-Хисаря” е през общините Калояново и Хисаря, а „ВЛ-110 kV ТЕЦ „Пловдив”-п/ст Чернозем” е през Марица, Раковски и Калояново.

Обявяването на трите съоръжения за обекти с национално значение ще съкрати сроковете за изпълнение на административните процедури за стартиране на тяхното изграждане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg