Три енергийни обекта получават национално значение

631
Три енергийни обекта получават национално значение

С национално значение ще бъдат три енергийни линейни обекти, които предстои да бъдат изградени от НЕК. Това са „ВЛ-400 kV Карлово-Пловдив”, „ВЛ-110 kV Чернозем-Хисаря” и „ВЛ-110 kV ТЕЦ „Пловдив”-п/ст Чернозем”.

Те са част от проекта „Рехабилитация на електроенергетиката-Енергия 2” и в изграждането им ще бъдат вложени 16 млн. евро. Той се съфинансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез държавно гарантирано заемно споразумение, сключено през 2002 г.

Крайният срок за усвояване на средствата е 31 декември т. г. С построяването на 3-те линейни обекта ще се гарантира надеждното снабдяване с електрическа енергия.

Линейният обект „ВЛ-400 kV Карлово-Пловдив” преминава през територията на 6 общини – Хисаря, Калояново, Раковски, Марица, Садово и Родопи, Пловдивска област. „ВЛ-110 kV Чернозем-Хисаря” е през общините Калояново и Хисаря, а „ВЛ-110 kV ТЕЦ „Пловдив”-п/ст Чернозем” е през Марица, Раковски и Калояново.

Обявяването на трите съоръжения за обекти с национално значение ще съкрати сроковете за изпълнение на административните процедури за стартиране на тяхното изграждане.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg