Три компании са подали оферти за проучвания и добив на газ в Черно море

975
Три компании са подали оферти за проучвания и добив на газ в Черно море

Три компании са подали оферти за проучвания и добив на газ в блок “Хан Аспарух“ в Черно море. Това са американската "Ексонмобил", британската "Мелроуз" и френската "Тотал".

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на конференция „Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница”, цитиран от „Фокус”.

Само преди дни парламентът отмени отчасти забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разкъсване" (фракинг) при проучване и добив на газ и нефт. Пълната забрана бе наложена с решение на Народното събрание на 18 януари. С тази стъпка се отваря възможност за продължаване на проучванията за добив на газ.

Проучването и добивът на газ в България са нещо изключително важно, най-вече с оглед на нашата много висока енергийна зависимост. Най-голямата ни надежда е в дълбокото Черно море, посочи Добрев.
 
На румънска територия бяха открити 40 - 83 млрд. кубика газ. Нашата консумация е около 3 млрд. кубика; 40 - 83 млрд. кубика означава задоволяване на вътрешното потребление до 13 - 15 - близо 30 години, допълни той. Аз съм изключителен оптимист за дълбоко Черно море, защото нашият блок е няколко пъти по-голям, отколкото този в Румъния - каза още министърът.

Добрев обяви, че към 17.00 часа във вторник е имало получени три оферти за проучвания. Едната е от "Ексонмобил", която е световен лидер в проучването и добив на нефт и газ. Втората компания е френската компания "Тотал". Третата компания е "Мелроуз".
 
Към 4 юли компаниите трябва да дадат и финансови предложения. В проучването е включен и един дълбок сондаж 5000 метра. Това ще отнеме няколко години. Важното е, че ние вървим по пътя на това да проучим тази територия. Почти сигурен съм, че ще открием количества и те ще бъдат значителни - каза министър Делян Добрев.

Според Добрев най-добрата диверсификация и най-добрата енергийна независимост е добив на собствен газ. В Северна България са направени над 2000 сондажи с различна дълбочина, за съжаление - без кой знае какъв успех, каза министърът. В последните 2 - 3 години ние имаме реален добив в България – две находища в Черно море – Калиакра и Каварна. Добитият в България газ струва с 40% по-малко. Имаме и трето находище - Каварна – изток, на същата компания "Мелроуз". Обемите на това находище също са сравнително скромни, но той ще допринесе отново за тази енергийна независимост, смята министърът.

Освен в шелфа на Черно море, имаме две големи надежди. Едната е свързана с проучванията американската компания "Дайрект петролеум трансатлантик" – за конвенционален добив в находище Девенци, където се очаква да има около 3 млрд. кубика газ, похвали се още икономическият министър. Над тези 15% собствен добив, ние ще добавим 15 - 20%, което означава, че България ще добива около 30% собствен газ от консумираното количество, каза Делян Добрев.

На този етап няма опасност България да не участва в „Южен поток”, каза още Добрев. По думите му българската част от проекта „Южен поток” трябва да бъде финансирана със заемни средства. По този начин ще намалее рискът за "Български Енергиен Холдинг" ЕАД като акционер в дружеството с инвестиция със собствени средства. От друга страна, трудно ще осигурим необходимите средства за съфинансирането, дори и на 30% - каза министърът.

Договорената отстъпка с руската страна в цената на природния газ за България е изчислена в пари – 115 милиона долара. Дали ще я получим от 1 юли до края на годината, или от 1 септември до края на годината, тя ще бъде 115 милиона долара. Тази сума ще бъде калкулирана от ДКЕВР при определянето на цената на газа, за който и да е от периодите. В момента, в който ще решим отворените въпроси за "Южен поток", тази отстъпка ще я получим, каза Добрев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg