Три текста от Закона за бюджета са противоконституционни

480
Три текста от Закона за бюджета са противоконституционни

По искане на 59 народни представители три от четирите оспорвани текста от Закона за държавния бюджет от 2010 г. (ЗДБ-2010 г.) бяха обявени за противоконституционни от Конституционният съд.

Народните представители намират, че чл. 2, ал. 5, чл. 17, както и § 26 и § 27, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗДБ-2010 г. са несъвместими с нашия основен закон.

Депутатите настояваха цитираните разпоредби от ЗДБ-2010 г. да бъдат обявени за противоконституционни, защото дават право на Министерският съвет да променя основни характеристики на държавния бюджет, включително и салдото, което е правомощие на Народното събрание.

Най-спорен бе Член 17 ЗДБ-2010 г., гласящ: "При икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното, Министерският съвет може да намали нелихвените разходи и представените трансфери по чл. 1, ал. 2 под утвърденият им размер".

Според Конституционният съд, след като със ЗДБ-2010 г. се предоставят правомощия на правителството да променя приетия със закон годишен държавен бюджет, разпоредбата на чл. 17 ЗДБ-2010 г. противоречи на чл. 1, ал. 1 от Конституцията.

Противоречие с конституцията има в чл. 2, ал. 5 ЗДБ-2010 г., който има следното съдържание: "Неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години. При недостиг на средства от наличности неизпълнението се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет, която се предоставя и в случаите, когато тя може да доведе до влошаване на бюджетното салдо по чл. 1, ал. 3".

КС обяви противоконституционност и на § 27, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗДБ-2010 г.: "Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер за бюджета на държавното обществено осигуряване по реда на ал. 1, включително и в случаите, когато този допълнителен трансфер може да доведе до влошаване на бюджетното салдо по чл. 1, ал. 3."

От КС единствено не отмениха § 26 от преходните и заключителните разпоредби на ЗДБ-2010 г. гласящ: "При неизпълнение на приходите по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г., плащанията на Националната здравноосигурителна каса се извършват за сметка на изменение на средства по сметки".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg