Три варианта за бъдещето на тютюневата фабрика "Слънце" обсъдиха в Стара Загора

416
Три варианта за бъдещето на тютюневата фабрика

Три са вариантите за бъдещето на цигарената фабрика, които обсъдиха днес в "Слънце Стара Загора-Табак" АД министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, ръководството на дружеството и синдикатите. Това каза след края на разговорите министър Димитров, който бе в Стара Загора по настояване на синдикатите и на работещите в дружеството, предаде БТА.

Първият вариант предвижда предприятията в Стара Загора и в Пловдив да спрат да работят и да бъдат приватизирани бързо, до три месеца, заедно с лиценза за производство на цигари, но без произвежданите марки цигари, които са собственост на холдинга.

При този вариант работниците ще получат предвидените в колективния трудов договор компенсации - до 20 брутни работни заплати, поясни Петър Димитров.

Вторият вариант предвижда работниците да бъдат компенсирани след спирането на производството, като се приватизират едновременно четирите цигарени фабрики за около девет месеца. При него обаче предприятията ще се продават заедно с лицензите и марките.

Според третия вариант фабриката ще продължи да работи както досега, което, според министър Димитров, ще предизвика загуби в целия холдинг, ще се наложи едновременна приватизация на губещите дружества и няма да има компенсации за работещите, защото няма да има ресурс за това, поясни той.

След срещата си с протестиращите пред фабриката работници Петър Димитров увери, че колкото по-бързо спре производството и бъдат приватизирани цигарените фабрики, толкова по-високи компенсации могат да получат работещите в тях. Според министъра най-удачната форма за продажба е чрез борсата заради възможността за по-голяма прозрачност и по-добра реализация на ресурсите на предприятията.

В разговорите в Стара Загора участва и изпълнителният директор на "Булгартабак-холдинг" АД Христо Лачев, който беше посрещнат от около 200 протестиращи работници с искане за оставка и с обвинения в лъжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg