Тристранката стана двустранка

1245
Тристранката стана двустранка

Днешната среща за пенсионната система, която се състоя в Министерството на труда и социалните грижи, със социалните партньори премина в двустранен, вместо в тристранен формат, тъй като синдикатите отказаха участие.

Срещата се свиква с оглед подготовката на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за приемане на мерки за усъвършенстване на пенсионната реформа в дългосрочен план, което ще се проведе на 2 декември 2011 г. В нея обаче участваха само министерството и синдикатите.

Минималният осигурителен стаж за получаване на ранна пенсия от военни и полицаи се повишава от 25 на 27 г. през 2012 г. През същата година пенсиите няма да се осъвременяват, а през 2013 г. те ще бъдат индексирани с инфлацията, обяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран „Фокус”.

От 1 януари 2012 г. се увеличава възрастта за пенсиониране с една година за жените и за мъжете. Възрастта за първа категория труд става 48 години за жените и 53 за мъжете, а за втора категория труд – 53 г. за жените и 58 г. за мъжете, допълни Младенов.

От 2014 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете.

От 1 юни 2012 г. до 31 декември 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв. За всяка допълнителна година работа след навършване на пенсионна възраст хората ще получават 4% бонус вместо досегашните 3%.

В резултат на вдигането на пенсионната възраст се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален с 28.4 милиона лева, посочи министърът. В резултат на увеличението на възрастта през следващата година 15 000 души, работещи в трета категория труд, както и 1800 души от първа и втора категория труд няма да могат да се пенсионират.

Има идея ТЕЛК-овете да преминат към НОИ така, че този, който плаща инвалидните пенсии, да може да ги контролира, съобщи още Тотю Младенов във връзка с информацията за бум на инвалидни пенсии. Идеята е на синдикатите.

Правителството ще предприеме по-строги мерки за събиране на осигурителните вноски, каза още социалният министър. От синдикатите предлагат работодателите да носят наказателна отговорност и да влизат в затвора за неплащане на осигуровки. Парламентът вече гласува наказания за работниците без трудов договор. Те ще плащат по 3 вноски върху минималния осигурителен праг, ако са без осигуровки.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Пенсионната реформа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg