Тройната коалиция отложи решенията си за здравната стратегия

365
Часове наред управляващите обсъждат проблемите и перспективите в здравеопазването.

Припомняме, от вчера в резиденция Евксиноград край Варна са министрите от кабинета, политическите ръководства на тройната коалиция, лидерите на парламентарни групи и шефовете на комисии в НС.

През първия ден от изнесеното заседание бе решено за въвеждането на 10-процентен плосък данък, както и за увеличаване пенсиите от 1 октомври.

Предварително обявената днес за 13.00 часа пресконференция бе отменена и след дълго чакане на журналистите бе съобщено, че конкретни решения днес няма да бъдат приемани.

Решено е работата по здравната стратегия да продължи, като срокът за приключването й е този за актуализиране на управленската програма - септември месец.
Следващите 3-4 седмици управляващите ще трябва да изчистят всички спорни моменти по здравната стратегия.

По принцип управляващите са се обединили около тезата, че функционирането на болничната помощ на пазарен принцип ще доведе до конкуренция в системата и подобряване на обслужването на населението, но конкретни параметри как да се реализира това ще бъдат съобщени през септември.

Сред обсъжданите въпроси е преструктурирането на болничните заведения, което предполага закриване на неефективни болнични заведения и откриване на нови.
Дискутирани са възможностите за приватизация в здравния сектор и премахването на съществуващия сега мораториум.

Възможностите за концесиониране на здравни дейности и обекти, монополът на НЗОК, източниците на финансиране на здравната система, контролът на качеството на здравните услуги, начинът на остойностяване на клиничните пътеки също са сред дискутираните днес теми.

Обсъждано е и разширяването на договорното начало за сключването на Национален рамков договор, а също и възможностите за сключването на НРД за по-голям срок от време.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg