Цената на олиото и на лимоните е с 81 на сто по-висока от преди година

534
Цената на олиото и на лимоните е с 81 на сто по-висока от преди година

Анализът на движението на цените на хранителните стоки през първия месец на годината, направен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), показва известно стабилизиране на стойностите с леки отклонения в двете посоки. Информацията е от пресцентъра на ДКСБТ.

Най-голямо поскъпване в началото на тази година спрямо началото на 2007-ма се наблюдава при олиото и при лимоните - 81 на сто. С около 50 процента по-високи са цените на брашното и на бананите, съобщават от БТА.

Поскъпването при повечето стоки е с около 25-35 на сто. По-малко увеличение на цените през 2008-ма в сравнение с това през миналата година се наблюдава при цените на захарта, на кренвиршите, на картофите и на портокалите.

Януарското увеличение на цените на плодовете и на зеленчуците е свързано със сезонното зимно поскъпване, като наблюденията от предходните години показват, че максималните стойности на тези стоки се достигат в края на зимата и в началото на пролетта.

Най-голямо поскъпване през януари спрямо декември 2007 г. е регистрирано при цената на ябълките - 17 процента.

Цените на доматите и на краставиците са с около 13-14 процента по-високи, а между 6 и 10 на сто е увеличението на цените на мандарините, на лимоните и на бананите. Портокалите и картофите през януари са се продавали на по-ниски цени в сравнение с предишния месец.

Увеличение спрямо декември е регистрирано при цената на лещата (5 процента), с 2-3 процента по-скъпи са фасулът, олиото, оризът и брашното. Цените на млечните произведения се задържат на нивото от предходния месец с леко увеличение - около 1 процент.

През януари се запазва тенденцията на леко намаляване на цената на пилетата, а цените на захарта и на яйцата остават без промяна.

Сравнителният анализ на движението на цените през януари 2008 г. спрямо същия период на 2007 г. показва, че с изключение на оранжерийните домати и на краставици, цените на всички останали стоки, предмет на анализа, са по-високи през новата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg