Цената на пътните винетки няма да се променя

341

Цената на пътните винетки у нас практически няма да се променя. Това стана известно след днешната среща на министъра на транспорта Петър Мутафчиев с директора на Главна дирекция "Транспорт" в Европейската комисия Матиас Руте, предаде БТА.

От тази дирекция бе пристигнало предупредително писмо за спазване от страна на България на Директивата на Европейската комисия за хармонизиране на цените на винетките в Европейския съюз.

Сегашните цени на винетките ще останат в сила за всички автомобили с изключение на попадащите в Група I - моторни превозни средства над 12 тона. Даже в рамките на тази група като цяло увеличение няма да има. Ще бъдат повишени някои цени, като за годишните винетки, но ще бъдат намалени други - например за седмични или месечни.

Европейската комисия е приела предложението на министър Мутафчиев да изчака новите винетни цени у нас до средата на ноември, когато те ще бъдат одобрени от правителството.

На разговора с Матиас Руте е станало дума и за предстоящата нова проверка в областта на гражданската авиация, където на нашата страна беше наложена "предпазна клауза". Проверката ще се състои на 20 - 22 ноември. Ще се проверяват отново капацитетът на българските въздухоплавателни власти, обучението на кадрите, както и процеса на издаване на сертификати за българските авиокомпании.

Според министър Мутафчиев у нас е извършена много сериозна работа за преодоляване на проблемите, довели до налагането на "предпазна клауза".

Капацитетът на въздухоплавателните власти е засилен и укрепен, повишаването на квалификацията се извършва от представители на холандските авиационни власти. Значителни усилия са положили и четирите български карго компании, които бяха поставени в "черния списък" на Европейската комисия, включващ ненадеждни от гледна точка на сигурността авиокампании, които не могат да летят в европейско небе.

Той изрази очакване, че след ноемврийската проверка докладът на Европейската агенция за авиационна сигурност ще бъде положителен и че Европейската комисия може скоро да вдигне "предпазната клауза" по отношение на гражданската ни авиация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg