Цената на пшеницата - 350 лв. за тон, очаква се поскъпване на месото и млякото

483
Цената на пшеницата - 350 лв. за тон, очаква се поскъпване на месото и млякото

Свинекомплексите в Русенско зареждат за храна на животните пшеница с цена 350 лева за тон. В животновъдството смятат, че цената на месото на дребно се очертава да се увеличи до 10 лева за килограм, коментираха селскостопански производители в град Бяла.

През миналата година в този период цената на пшеницата е била 150-160 лева за тон. В Русенско жътвата на пшеницата сега завърши с близо 50 на сто по-малка реколта спрямо предходните години. Най-зле е положението в общините Бяла, Ценово и Ветово.

Изсъхнали са и насаждения с царевица. Сред 172 хиляди декара с царевица в района площите с вносния сорт "Пионер" са унищожени напълно. Годината е много лоша за земеделието, но есенната сеитба е финансово осигурена. Производителите са получили повече пари от продажбата на хлебното зърно на основата на по-високите цени, коментираха аграрни експерти в областната земеделска дирекция.

Финансово есенната сеитба е обезпечена и чрез държавния фонд "Земеделие". Тези дни са публикувани правилата за облекчено банково кредитиране за семена и торове за сеитба на пшеница.

Обезпеченията за банковите кредити ще са от преките плащания за единица обработваема площ и няма да има пречки. Така субсидията на практика няма да се получи в края на годината, а навреме - още през септември, и ще може да се ползва за есенната сеитба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg