Цената на пшеницата пада?

387
Цената на пшеницата пада?

Цената на пшеницата може да падне от сегашните около 450-500 лв. за тон (без ДДС), каза Васил Симов, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

В първите дни на януари има задържане на нивата на пазара и при добри климатични условия може да се очаква около 3 млн. тона пшеница, при 2.2 млн. тона през миналата година, каза той.

В световен мащаб засетите площи с пшеница са повече и на борсата в Чикаго вече има фючърсни сделки с понижаващи се цени, допълни Симов.

Все още е рано да се говори за тенденции при цените не царевицата и слънчогледа, посочи той. Миналата година обаче беше много лоша за реколтата от слънчоглед у нас и цените се качиха до нивата в Унгария, допълни той.

През 2007 г. цената на пшеницата се покачи два-два и половина пъти, царевицата поскъпна два пъти и почти стигна нивата на пшеницата, слънчогледът повиши цената си 1.6 пъти (до 830 лв. през октомври за реколта' 2007), посочи Симов.

Цената на най-масовото брашно - тип "500", се повиши през миналата година почти двойно, от 455-470 лв. за тон (без ДДС) до 725-735 лв. за тон. Борсовата цена на олиото се повиши от 1280-1320 лв./хил. литра до 2300 лв./хил. литра (без ДДС).

Влияние на пазара на зърното и въобще на хранителните стоки ще оказва цената на енергоносителите, стойността на щатския долар, климатичните промени, повишеното потребление в световен мащаб, както и увеличаващото се производство на биогорива, коментира Симов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg