Цената на тока от АЕЦ "Белене" достига 9 евроцента за киловатчас

373
Цената на тока от АЕЦ

Средствата по строежа на АЕЦ "Белене" вече са включени в сметките за тока, които плаща всеки българин. Това заяви Георги Касчиев, преподавател в Центъра за изследване на риска във Виена и бивш директор на Центъра за използване на атомната енергия за мирни цели.

Поне от 2005 г. НЕК добавя в сметката ни за ток разходите по консултанти – 18 млн. евро за архитект-инженер, организиране на ОВОС – 7.8 млн. евро, на търгове, изплащането на лихвите по синдикалния заем, работата на самата площадка – събаряне на стари сгради и строеж на информационен център и др. По 110 млн. евро годишно оттук нататък ще бъдат разпределени в сметките на българските данъкоплатци, прогнозира Касчиев.

Проектът е с много висок процент на риск и след като излезе на пазара, централата ще фалира, а токът от нея ще струва 2-3 пъти повече от предвиденото – до 9 евроцента за киловатчас. Според Касчиев страната ни няма нужда от допълнителна електроенергия.

Неговите разчети посочват, че до 2015 г. дори ще имаме излишък на електроенергия, а не недостиг. Шизофренично е да се говори, че трябва да се превърнем в енергиен център на Балканите. По-добре е да се обърне внимание на това защо страната има загуби от над 15% при пренос на електроенергия – в другите страни в ЕС те са 4-8%; защо за производството на единица БВП се използва 6.5 пъти повече енергия, отколкото в старите европейски държави.

У нас при пренос и преразпределение на електроенергия загубите са 2.5 пъти, повече в сравнение с европейските страни. Във всички случаи ще бъде много по-изгодно да се построи 7-и реактор в Козлодуй, отколкото България да „направи още едно ядрено изпражнение“, категоричен е Касчиев.

Той заяви, че търгът за фирма, строител на ядрените мощности, се е водил само между руски компании; че досега Атомстрой няма технически проект, нито финансов план. За лицензирането на техническия проект са отделени 9 месеца, докато в други държави това се прави за 3 години, каза Касчиев. Доказателствата за корупционните практики около строежа на централата са много, най-шокираща е сумата, платена за ОВОС.

Той е правен от 200 международни специалисти в продължение на 15 месеца и струва 7.8 млн. евро. Подобен ОВОС в други страни струва с десетки пъти по-малко. Колко ще струва цялата централа, още не е известно. Според Касчиев тя няма да бъде по-малко от 9 млрд. евро, докато счелилата търга фирма Атомекспортстрой е готова да инвестира 4 млрд. евро.

Цената на заемите е неизвестна, лихвата – също. Със сигурност тя ще бъде двуцифрена, което е убийствено за такъв проект. Засега няма нито един частен инвеститор, който е изявил интерес към електроцентралата, въпреки че е обявено, че държавата ще дава гаранции, а НЕК ще изкупува цялото произведено количество в продължение на 15 години.

Проектът за строителство на АЕЦ "Белене" е силно манипулиран в публичното пространство и ще струва на държавата и на всеки от нас много повече средства, отколкото се обявяват пред българските граждани, заключи Касчиев. Финансовите рискове ще се поемат от данъкоплатците и консуматорите на електроенергия.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg