Цените на едро между мобилните оператори падат рязко от юли

765
Цените на едро между мобилните оператори падат рязко от юли

От първи юли ще се осъществи най-рязкото намаление на цените на едро за терминиране в мобилните мрежи.

По думите на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков, намаленията ще бъдат от 20.5 ст. на 13 ст., което е близо 40%. По този начин цените ще се изравнят със средноевропейските, което ще се отрази на българския потребител като цяло

„Не е тайна, че в рамките на собствената си мрежа, ние имаме едни от най-ниските цени. Когато става дума за средни потребителски разходи, то тогава цените ни са над средноевропейските. 13 ст. ще бъде цената в натоварен трафик, а 11 ст. при ненатоварен. По-нататък комисията внимателно ще следи нивото на конкуренция и ако има необходимост отново ще се намеси", коментира Божков.

Другата готвена промяна- преносимостта на номерата на едно гише, ще влезе в сила от 6 август . Процедурата е била подписана на 31 май от всички оператори у нас.

„Това наистина беше един от най-сложните моменти в работата на комисията, защото не е тайна, че преносимостта на номерата е един от инструментариумите, с който се премахва феодалната зависимост на абонатите по отношение на съответните оператори. Досега под една или друга форма това беше удачно използвано от операторите.

Но знаете, че европейската практика, още от 2005 година, е, че почти всички европейски страни въведоха преносимост на номерата, 95% от които беше преносимост на едно гише. Ние първо започнахме на две гишета, видяхме че този проблем съществува, видяхме, че самите оператори с различни нелоялни хватки се опитват да запазят своите абонати, отчетохме тези слабости, отчетохме големия брой жалби, видяхме че има и тенденциозност в поведението на самите оператори, които се опитаха да шиканират процеса, особено в началото на тази година. И предприехме съответните действия, показахме една категоричност в поведението на комисията, строгост дори бих казал, по отношение на налагането на едно гише", каза Божков.

Със забавянето на този процес страната ни беше заплашена от наказателна процедура на ЕК. Процедурата за преносимост на номерата както на мобилни, така и на географски и негеографски номера, е била подписана от всички оператори.

Предимството при тази процедура е, че потребителите ще бъдат улеснени откъм време и ще се обръщат само към единия от операторите. Също така се премахва всякаква възможност на досегашния, така нареченият даряващ оператор, да влияе на този потребител с различни нелоялни форми.

Така в рамките на 7 дена операторите ще са длъжни да пренесат географски или мобилен номер. Също така, в резултат на направеното от Комисията предложение, потребителите вече няма да заплащат такса за пренасяне на техните номера - услугата вече ще е безплатна. Освен това се намалява и административната такса, която заплащат операторите помежду си, която досега беше до 25 лв. Сега става 18 лв., което е равно на средното за Европа 9 евро. Групи номера ще се пренасят в рамките на 10 дни, като този срок досега беше 15.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg