Цените на храните: Стабилно високи

739
Цените на храните: Стабилно високи

През август цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения са стабилни. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през миналия месец на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо същия месец на миналата година цените на всички хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта, брашното, олиото и млечните произведения.

Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 71%. Цените на едро на олиото и брашното са с 26% по-високи в сравнение със същия месец на 2010г. Поскъпването на годишна база на млечните произведения е в диапазона 15-30%, а на месните 2-10%.

В сравнение с месец юли цените на основните хранителни стоки не са се променили значително. По-значително поскъпване на месечна база е отчетено при яйцата - 13% (2ст./бр.). Без промяна през месеца са цените на лещата, маслото и вафлите, а цената на брашното е паднала в сравнение с м. юли с 3%.

Наблюденията от предходните години показват, че през август цените на повечето плодове и зеленчуци бележат своя годишен минимум. И през тази година се наблюдава значителен сезонен спад на цените на тези стоки.

През м. август най-голям спад при цените на зеленчуците е регистриран при доматите, като цената на полските домати е с 41% по-ниска спрямо юли, а на оранжерийните домати с 36%. По-лек спад на месечна база е отчетен при краставиците, като полски краставици са поевтинели спрямо предходния месец с 4%, а оранжерийните съответно с 9%. Цената на картофите чесъна и зелето са с около 10% по-ниски, а поевтиняването на месечна база на зеления пипер е 40%.

В началото на месеца Индексът на тържищните цени стартира от ниво 1.884 пункта и през следващите седмици кривата се стабилизира на това ниво, като през последната седмица на август се наблюдава спад на стойностите и индексът стъпва на ниво то 1.880 пункта.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg