Цените на мобилните услуги могат да поевтинеят с 25-40%

816
Цените на мобилните услуги могат да поевтинеят с 25-40%

Намалените цени за терминиране на мобилните и фиксирани мрежи може да понижат и цените на мобилните услуги за потребителите с между 25 и 40%. Това заяви Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Божков обясни, че когато няма реакция на цените на дребно по отношение на наложените цени на едро, КРС може да проучи и пазара на дребно, за да стане ясно защо се злоупотребява с тях. Периодът за реакция на операторите е 6 месеца. КРС може да ги задължи да го намалят, ако те не го направят доброволно след периода.

Цените за терминиране на мобилните и фиксирани мрежи ще се намалят близо два пъти. По-ниските цени ще се въвеждат поетапно чрез график.

При мобилните мрежи КРС предлага цените, с които ще се разплащат операторите, да намалеят от 13 на 6.5 стотинки от 1 януари 2012 година, от 1 юли - 5.5 стотинки, а от 1 януари 2013 година - 4.6 стотинки.

При фиксираните мрежи намалението ще бъде както за локалния сегмент, така и на национално ниво. Досега цената на разплащане на национално ниво бе 2 стотинки. КРС предлага намаление до 1.4 стотинки от 1 януари 2012 година, а от началото на 2013 година - цената да е 0.85 стотинки.

Същото е намалението при локалния сегмент. Новите цени ще бъдат разходоориентирани и под средните за Европейския съюз.

Предстои обществено обсъждане на решението на КРС. Въз основа на всички становища на заинтересованите страни, комисията ще излезе с второ решение, на базата на което ще нотифицира пазара пред Европейската комисия. ЕК пък ще прецени дали пазарният анализ отговаря на подадените препоръки за намаляване на цените. Следва доклад, въз основа на който КРС ще се произнесе окончателно.

Веселин Божков се надява това да се случи до края на тази годината. Комисията за регулиране на съобщенията ще изпрати информация за нелоялна конкуренция между операторите до Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Докладът ще съдържа информация за цените на едро. В същото време Министерство на финансите прави анализ за потребителските цени на дребно.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...