Цените на производител намаляват през август

1127
Цените на производител намаляват през август

Общият индекс на цените на производител през август 2016 г. намалява с 0.3% спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.4%, и в преработващата промишленост - с 0.4%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено нарастване - с 0.1%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.6%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.5%, а увеличение е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.3%, и при производството на хранителни продукти - с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през август 2016 г. намалява с 2.7% в сравнение със същия месец на 2015 година. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 9.1%, в преработващата промишленост - с 2.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.1%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.8%, при производството на химични продукти - с 2.2%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.3%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 2.6%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2016 г. е с 0.2% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.4%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0.1%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при производството на основни метали - по 0.5%, а увеличение е отчетено при производството на хранителни продукти - с 0.4%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2016 г. спада с 2.7% в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.1%, в преработващата промишленост - с 2.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.1%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо август 2015 г. са отчетени при производството на химични продукти - с 4.6%, производството на основни метали - с 2.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2.1%. Нарастване на цените се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.7%, производството на тютюневи изделия и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 2.6%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през август 2016 г. намалява с 0.7% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетен спад на цените с 0.7%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.8%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.6%, а увеличение е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.8%, и при производството на хранителни продукти - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през август 2016 г. намалява с 2.8% в сравнение със същия месец на 2015 година.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител през август 2016 г. е с 2.0% спрямо август 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.0%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.2%, производството на тютюневи изделия - с 2.4%.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg