Цените на производител нарастват с 4.3% през януари

263
Цените на производител нарастват с 4.3% през януари

© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през януари 2020 г. нараства с 4.3% в сравнение със същия месец на 2019 година, показват данните на Националния статистически институт.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост (с 12.6%), при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (със 7.5%) и в преработващата промишленост (с 2.9%).

Повишение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали (с 6.3%), обработката на кожи и производството на кожени изделия (с 4.8%)  и производството на хранителни продукти (с 3.9%). Значително намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (с 3.5%) и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (с 3%).

На месечна база, спрямо декември 2019 година, общият индекс на цените на производител нараства с 0.3%.

Повишение е регистрирано в добивната промишленост (с 5.1%) и в преработващата промишленост (с 0.2%), а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад с 0.2%.

В преработващата промишленост по-високи цени на производител са отчетени при производството на хранителни продукти (с 0.9%), производството на тютюневи изделия (с 0.8%) и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 0.6%).

По-съществен спад на цените е регистриран при производството на основни метали (с 2.2%) и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (с 0.6%).

Статистиката показва още, че повишението на цените на едро е по-силно на вътрешния пазар (с 4.7% на годишна база), отколкото на международния (с 3.7% спрямо януари 2019 година).  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg