Цените на производител нарастват с 6.6% за година

376
Цените на производител нарастват с 6.6% за година

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2011 г. е с 1.0% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.9%, и в преработващата промишленост - с 1.4%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са на равнището от предходния месец.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 2.1%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.6%, а увеличение е регистрирано при производството на химични продукти и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2011 г. нараства с 6.6% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - със 7.7%, в преработващата промишленост - с 9.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо август 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - с 15.3%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.8%; производството на химични продукти - с 9.5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през август 2011 г. намалява с 1.3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.7%, в преработващата промишленост - с 1.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 3.4%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.1%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.5%, а увеличение е отчетено при производството на химични продукти - с 0.5%, при производството на хранителни продукти и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.3%.

Общият индекс на цените на производител през август 2011 г. се увеличава със 7.0% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 8.5% спрямо август 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - с 13.7%, при производството на основни метали - с 12.2%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.2%, а намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.9%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.1%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg